Określenie "siniak" jest dość popularne wśród grzybów. Jednak często tak określają swoje zbiory grzybiarze, którzy nie nie do końca wiedzą, z czym mają do czynienia, mylą je bowiem z goryczakami i z krasnoborowikami czerwonoporymi.
Siniak występuje od czerwca do października. Spotkamy go oczywiście w Europie, ale także w Australii, Japonii i Ameryce Północnej. Rośnie na podłożu wapiennym zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Najczęściej dostrzeżemy go w pobliżu buków, jodeł i dębów. Po przecięciu szybko sinieje, starsze osobniki zmieniają zabarwienie na ciemnogranatowy. To przez to niektórzy boją się go zbierać.
Piaskowiec modrzak występuje na terenach piaszczystych, najczęściej w okolicach sosen i świerków. Dęby i buki są jednak także "zaprzyjaźnione" z tymi grzybami. A jak one wyglądają? Zwykle są to niewielkie grzyby o jasnych kapeluszach bez śluzu. Zwykle mają grube, jasne trzony bez wyraźnej siatki. Pojawiają się od późnego czerwca do końca października.
To grzyby, które mogą wzbudzać zdziwienie. Po przekrojeniu szybko sinieją, robią się niemal granatowe. Jednak są jadalne i to jedne z najpyszniejszych grzybów. Pamiętaj, że przed zjedzeniem i jakąkolwiek przeróbką muszą być obgotowane, inaczej możemy zachorować. Jeśli dobrze je obrobimy, będzie z nich pyszny sos, zupa, ale podczas suszenia robią się niemal czarne. Jednak w marynacie biją na głowę podgrzybki i borowiki. Nie bój się, tylko zbieraj i rób najlepsze przetwory.