Nikt nie zbiera, a w marynacie pierwsza klasa. Nie bój się siniaka, ale tylko takiego

Kto kocha grzyby, ten wie, że nie warto zabierać z lasu okazów, których nie jesteśmy pewni, czy są jadalne. Jedna wiele osób myśli, że siniaki są trujące, a to bujda! To jedne z najlepszych grzybów do marynaty i sosu i z najogromniejszą przyjemnością podpowiemy, jak wyglądają siniaki i gdzie ich szukać.

Określenie "siniak" jest dość popularne wśród grzybów. Jednak często tak określają swoje zbiory grzybiarze, którzy nie nie do końca wiedzą, z czym mają do czynienia, mylą je bowiem z goryczakami i z krasnoborowikami czerwonoporymi.

Zobacz wideo Grzyb-dziwadło. Zobacz, co z niego zrobiliśmy

Siniaki są pod Kielcami i na Mazowszu. Co to za grzyby?

Siniak występuje od czerwca do października. Spotkamy go oczywiście w Europie, ale także w Australii, Japonii i Ameryce Północnej. Rośnie na podłożu wapiennym zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Najczęściej dostrzeżemy go w pobliżu buków, jodeł i dębów. Po przecięciu szybko sinieje, starsze osobniki zmieniają zabarwienie na ciemnogranatowy. To przez to niektórzy boją się go zbierać. 

Piaskowiec modrzak - siniak
Piaskowiec modrzak - siniak fot. Aorg1961 - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28298345

Piaskowiec modrzak. Tego grzyba prawie nikt nie zbiera, a szkoda

Piaskowiec modrzak występuje na terenach piaszczystych, najczęściej w okolicach sosen i świerków. Dęby i buki są jednak także "zaprzyjaźnione" z tymi grzybami. A jak one wyglądają? Zwykle są to niewielkie grzyby o jasnych kapeluszach bez śluzu. Zwykle mają grube, jasne trzony bez wyraźnej siatki. Pojawiają się od późnego czerwca do końca października. 

Piaskowce modrzaki. Co z nich zrobić?

To grzyby, które mogą wzbudzać zdziwienie. Po przekrojeniu szybko sinieją, robią się niemal granatowe. Jednak są jadalne i to jedne z najpyszniejszych grzybów. Pamiętaj, że przed zjedzeniem i jakąkolwiek przeróbką muszą być obgotowane, inaczej możemy zachorować. Jeśli dobrze je obrobimy, będzie z nich pyszny sos, zupa, ale podczas suszenia robią się  niemal czarne. Jednak w marynacie biją na głowę podgrzybki i borowiki. Nie bój się, tylko zbieraj i rób najlepsze przetwory

Więcej o: