Ta zupa podawana jest u mnie od prawie 50 lat. Wrzuć garść tego, a wszyscy poproszą o dokładkę

Wyobraź sobie aromatyczną zupę, po którą ustawiają się kolejki. Każdy chce jej dokładkę i wszyscy się nią zachwycają. Jeśli chcesz stworzyć takie danie, to poniższy przepis świetnie się w tym sprawdzi. Połączenie smaków jest niesamowite, a jeden garnek to za mało.

Czasami, gdy nie ma się dużo czasu na gotowanie, ale marzy się o ciepłej, domowej zupie, warto sięgnąć po przepisy, które są nie tylko szybkie, ale też pełne smaku. Wyobraź sobie aromat, który unosi się w kuchni, a to za sprawą głębokiego smaku, jaki nadają tej zupie małe, soczyste klopsy. Oprócz nich można wyczuć świeżość ziół, które wypełniają całe to danie.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Zupa klopsowa to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Jest szybka w przygotowaniu, sycąca, a klopsy dodają jej wyjątkowego charakteru. Polecam dodać do niej dużą ilość świeżego koperku, który idealnie podkreśli smak dania i doda mu świeżości. Można ją podawać z porcją miękkiego pieczywa lub z domowymi kluseczkami, lub kaszą.

Przepis na zupę klopsową

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pęczek świeżego koperku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Formuj małe klopsy i odstaw je na chwilę na bok.
  2. W dużym garnku na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się szklista.
  3. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Smaż przez kilka minut.
  4. Wlej bulion do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia.
  5. Klopsy wrzuć do zupy i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa i pulpety będą miękkie.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek. Zupę podawaj gorącą, posypaną dodatkową porcją świeżego koperku. Smacznego!
Więcej o: