Czasami, gdy nie ma się dużo czasu na gotowanie, ale marzy się o ciepłej, domowej zupie, warto sięgnąć po przepisy, które są nie tylko szybkie, ale też pełne smaku. Wyobraź sobie aromat, który unosi się w kuchni, a to za sprawą głębokiego smaku, jaki nadają tej zupie małe, soczyste klopsy. Oprócz nich można wyczuć świeżość ziół, które wypełniają całe to danie.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Zupa klopsowa to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Jest szybka w przygotowaniu, sycąca, a klopsy dodają jej wyjątkowego charakteru. Polecam dodać do niej dużą ilość świeżego koperku, który idealnie podkreśli smak dania i doda mu świeżości. Można ją podawać z porcją miękkiego pieczywa lub z domowymi kluseczkami, lub kaszą.
Przepis na zupę klopsową
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- cebula,
- 3 ziemniaki,
- 1 litr bulionu,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pęczek świeżego koperku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Formuj małe klopsy i odstaw je na chwilę na bok.
- W dużym garnku na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się szklista.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Smaż przez kilka minut.
- Wlej bulion do garnka, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia.
- Klopsy wrzuć do zupy i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa i pulpety będą miękkie.
- Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek. Zupę podawaj gorącą, posypaną dodatkową porcją świeżego koperku. Smacznego!