Kwestia tego, co można zrobić z pigwy, staje się najbardziej paląca jesienią, kiedy to zaczyna się zwykle sezon na te wciąż niedoceniane owoce. Mimo to już dziś na straganach można zobaczyć pierwsze okazy lekko cierpkich smakołyków. Poniżej znajdziesz prosty przepis na deser z pigwy. Zdecydowanie warto zapisać go na później!
Późnym latem i jesienią babcia Hela zawsze raczyła swoje pociechy pysznym smakołykiem. Zbierała w ogrodzie świeże pigwy, a potem robiła kruche ciasto. Receptura na jej owoce pod kruszonką jest mało skomplikowana, dlatego tak często z niej korzystam. Czasem zmieniam główny składnik na jabłka lub gruszki, ale pigwa i tak pozostaje moim faworytem.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia owoców. W kolejnym kroku przekrój je na pół i wytnij z nich gniazda nasienne, a pozostałą część pokrój w ćwiartki. Możesz wcześniej obrać pigwy ze skórki, ale nie jest to konieczne. Do małego garnka wlej ok. 60 ml wody. Dodaj pokrojone owoce, cukier puder oraz cynamon.
Całość wymieszaj i podgrzewaj do momentu wrzenia, po czym duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Kiedy mieszanka zmięknie, odstaw ją do przestudzenia. W tym czasie zajmij się przygotowaniem kruszonki. W misce połącz cukier zwykły i waniliowy, a także posiekane masło.
Wsyp przesianą mąkę i zetrzyj wszystkie składniki palcami tak, by uzyskać kruchą masę. Ostudzone owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Na koniec wstaw prawie gotowy deser do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się zarumieni. Pyszny rarytas podawaj najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Możesz też dodatkowo udekorować deser cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.