• Link został skopiowany

Co zrobić z pigwy? Moja babcia zawsze częstowała swoje wnuki genialnym przysmakiem

Co można zrobić z pigwy? Nalewki, soki i dżemy to tylko wierzchołek góry lodowej. Moja babunia zawsze piekła dla dzieci i wnuków bajeczny deser ze świeżych owoców. Jest delikatny, słodki i otulony kruszonką.
Co zrobić z pigwy? Owoce pod kruszonką to doskonały deser
fot. viennetta / iStock.com

Kwestia tego, co można zrobić z pigwy, staje się najbardziej paląca jesienią, kiedy to zaczyna się zwykle sezon na te wciąż niedoceniane owoce. Mimo to już dziś na straganach można zobaczyć pierwsze okazy lekko cierpkich smakołyków. Poniżej znajdziesz prosty przepis na deser z pigwy. Zdecydowanie warto zapisać go na później!

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Co można zrobić ze świeżej pigwy? Babcia nauczyła mnie robić pyszny deser

Późnym latem i jesienią babcia Hela zawsze raczyła swoje pociechy pysznym smakołykiem. Zbierała w ogrodzie świeże pigwy, a potem robiła kruche ciasto. Receptura na jej owoce pod kruszonką jest mało skomplikowana, dlatego tak często z niej korzystam. Czasem zmieniam główny składnik na jabłka lub gruszki, ale pigwa i tak pozostaje moim faworytem.

Składniki:

  • 3 pigwy,
  • 160 g mąki,
  • 120 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru lub erytrolu,
  • pół łyżeczki cynamonu.
Pigwa (zdjęcie ilustracyjne)
Pigwa (zdjęcie ilustracyjne) fot. pexels-katana-

Prosta i szybka pigwa pod kruszonką. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia owoców. W kolejnym kroku przekrój je na pół i wytnij z nich gniazda nasienne, a pozostałą część pokrój w ćwiartki. Możesz wcześniej obrać pigwy ze skórki, ale nie jest to konieczne. Do małego garnka wlej ok. 60 ml wody. Dodaj pokrojone owoce, cukier puder oraz cynamon. 

Całość wymieszaj i podgrzewaj do momentu wrzenia, po czym duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Kiedy mieszanka zmięknie, odstaw ją do przestudzenia. W tym czasie zajmij się przygotowaniem kruszonki. W misce połącz cukier zwykły i waniliowy, a także posiekane masło.

Wsyp przesianą mąkę i zetrzyj wszystkie składniki palcami tak, by uzyskać kruchą masę. Ostudzone owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Na koniec wstaw prawie gotowy deser do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się zarumieni. Pyszny rarytas podawaj najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Możesz też dodatkowo udekorować deser cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: