• Link został skopiowany

Nie muszę pilnować, bo to ciasto ze śliwkami zawsze wychodzi puszyste. Rodzina walczy o ostatni kawałek

Ciasto śliwkowe jest idealnym deserem na późne lato, kiedy owoce te są w szczytowej formie. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut. Lepiej zapisz sobie ten przepis na ciasto ze śliwkami, bo wykorzystasz go jeszcze nie raz.
Ciasto ze śliwkami bez miksera. Jest puszyste jak chmurka i prezentuje się po prostu zjawiskowo
fot. pixabay/ cokolatetnica

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych, które królują na przełomie lata oraz jesieni. Wykorzystanie ich do ciasta jest najlepszym pomysłem, jeśli chcemy sobie zafundować prawdziwą ucztę smaku. Drożdżowe w towarzystwie świeżych owoców przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Prosty przepis na ciasto ze śliwkami. Prawdziwy hit końca lata

Z tym przepisem na ciasto drożdżowe ze śliwkami poradzi sobie każdy kulinarny amator. Do jego wykonania nie trzeba specjalnych umiejętności. Upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki, do jego wykonania. W tym przepisie śliwki pełnią główną rolę, jednak odrobina przypraw dodaje im jesiennego aromatu korzennego, co sprawia, że ten wypiek jest nietuzinkowy.

  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki soli
  • kostka masła, zmiękczonego (200 g)
  • 1 szklanka plus 2 łyżki cukru, podzielone
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 1 kg śliwek, wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki
ciasto drożdżowe ze śliwkami
ciasto drożdżowe ze śliwkamifot. Pixabay/ katjasv

Jak upiec ciasto ze śliwkami? Sprawdzony przepis na wyśmienity deser

Całkowity czas, który potrzebujesz, aby delektować się ciastem ze śliwkami to 1 godzina i 20 minut. Składniki potrzebne do jego wykonania starczą na ok. 8-10 porcji. Możesz podawać je z lodami waniliowymi, lub bitą śmietaną. Ciasto dobrze przechowuje się przez kilka dni, jeśli jest przykryte i przechowywane w temperaturze pokojowej.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw kratkę piekarnika na środkowej pozycji.
  2. Nasmaruj tłuszczem ok. 22 cm formę do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon i sól.
  4. W misce z pomocą miksera ubij masło i 1 szklankę cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta (około 3 minut).
  5. Dodaj jajko i wanilię i ubijaj na niskich obrotach, aż dobrze się połączą. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki, na przemian z mlekiem, i ubijaj na niskich obrotach, aż masa będzie gładka.
  6. Przenieś ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch za pomocą szpatułki.
  7. Ułóż śliwki na wierzchu, skórką do góry, w okrągły wzór, tak aby w większości pokryły ciasto. Posyp śliwki pozostałymi 2 łyżkami cukru.
  8. Piecz przez 60–70 minut, aż wierzch będzie złoty, a środek ścięty.
  9. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: