Możliwe, że niektórzy będą upierać się, że frytki z cukinii to nie frytki, więc nazywajmy tę przekąskę zamiennie frytkami i paluszkami. Paluszki z cukinii to świetna sprawa - są aromatyczne, przepyszne i bosko chrupiące. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym dodatkiem do obiadu lub przekąską na imprezę, nie czekaj, tylko już zacznij nagrzewać piekarnik.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na chrupiące placki z cukinii
Frytki lepsze niż ziemniaczane. Weź cukinię i parmezan
Składniki:
- 2 niewielkie, młode cukinie,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 2 pełne łyżki parmezanu,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
- odrobina oliwy.
Frytki z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię umyj i pokrój ją na podłużne kawałki o długości i grubości męskiego palca. Przełóż do miski i dodaj odrobinę soli. Wymieszaj i odstaw, by cukinia nieco zmiękła.
- Kiedy cukinia puści wodę, osusz ją delikatnie na ręczniku papierowym. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Na większy talerz wysyp bułkę tartą i dodaj parmezan, trochę pieprzu oraz słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Kawałki cukinii obtaczaj najpierw w jajku roztrzepanym ze śmietaną i czosnkiem, następnie w bułce tartej z parmezanem i przyprawami.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i połóż na niej papier do pieczenia. Lekko natłuść ją oliwą i ułóż paluszki z cukinii.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez ok. 20 minut. Podczas pieczenia możesz przewrócić frytki na drugą stronę.
Takie frytki będą bosko smakowały z najróżniejszymi sosami. Najczęściej stawiam na kremowy sos czosnkowy z koperkiem, ale sprawdzi się też salsa pomidorowa lub domowy ajwar. Będzie pasował także sos tysiąca wysp lub zwykły majonez - wybór należy do ciebie.