Te frytki są lepsze niż ziemniaczane. Są chrupiące dzięki nietypowej panierce

Wszyscy kochamy frytki. To świetna przekąska i wymarzony dodatek do obiadu, czy to do kotleta, czy smażonej rybki. Frytki kojarzą nam się z cienkimi paskami z ziemniaków smażonymi lib pieczonymi na złoty kolor. Okazuje się jednak, że przepyszne frytki można zrobić też z cukinii. Będą lepsze od ziemniaczanych, a to za sprawą panierki.

Możliwe, że niektórzy będą upierać się, że frytki z cukinii to nie frytki, więc nazywajmy tę przekąskę zamiennie frytkami i paluszkami. Paluszki z cukinii to świetna sprawa - są aromatyczne, przepyszne i bosko chrupiące. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym dodatkiem do obiadu lub przekąską na imprezę, nie czekaj, tylko już zacznij nagrzewać piekarnik.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na chrupiące placki z cukinii

Frytki lepsze niż ziemniaczane. Weź cukinię i parmezan

Składniki:

  • 2 niewielkie, młode cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 2 pełne łyżki parmezanu,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
  • odrobina oliwy.

Frytki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój ją na podłużne kawałki o długości i grubości męskiego palca. Przełóż do miski i dodaj odrobinę soli. Wymieszaj i odstaw, by cukinia nieco zmiękła.
  2. Kiedy cukinia puści wodę, osusz ją delikatnie na ręczniku papierowym. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Na większy talerz wysyp bułkę tartą i dodaj parmezan, trochę pieprzu oraz słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Kawałki cukinii obtaczaj najpierw w jajku roztrzepanym ze śmietaną i czosnkiem, następnie w bułce tartej z parmezanem i przyprawami.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i połóż na niej papier do pieczenia. Lekko natłuść ją oliwą i ułóż paluszki z cukinii.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez ok. 20 minut. Podczas pieczenia możesz przewrócić frytki na drugą stronę.

Takie frytki będą bosko smakowały z najróżniejszymi sosami. Najczęściej stawiam na kremowy sos czosnkowy z koperkiem, ale sprawdzi się też salsa pomidorowa lub domowy ajwar. Będzie pasował także sos tysiąca wysp lub zwykły majonez - wybór należy do ciebie. 

Więcej o: