Makaron na obiad jak z włoskiej restauracji? Porzuć bolognese i carbonarę na rzecz czegoś dużo łatwiejszego i na pewno smaczniejszego. Aglio e olio to klasyka włoskich makaronów, a zrobisz je z zaledwie czterech składników (chyba że dodasz dla smaku trochę sera). Pamiętaj jednak o oliwie - nie możesz spuścić jej z oka, bo klapa gotowa.
Andrey Zhuravlev/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Spaghetti aglio e olio to prostota w najlepszym wydaniu. Kuchnia włoska właśnie słynie z prostoty i najlepszych składników. Jeśli szukasz przepisu na pyszny i szybki makaron na obiad, to nie czekaj, tylko pędź do sklepu po oliwę. Pamiętaj jednak, że składniki nie mogą się smażyć, a oliwa musi je po prostu podgrzać. Kiedy składniki w tym czosnek zaczęłyby się smażyć, danie stałoby się gorzkie.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten makaron cię zachwyci. Zobacz przepis na nasze wideo
Włoski klasyk w 10 minut. To najlepszy makaron na obiad
Składniki:
ok. 400 g makaronu spaghetti,
niewielka główka czosnku,
100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
sól, grubo zmielony pieprz,
posiekana natka pietruszki,
opcjonalnie: starty parmezan do posypania.
Spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:
Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny.
Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum swojego smaku, ale nie może zmienić koloru.
Na patelnię wrzuć posiekaną natkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj pół szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem.