-
Haps
-
Jak przygotować
- Prosty obiad, który rozpływa się w ustach. Te kluseczki zrobisz z głównego składnika ruskich
Prosty obiad, który rozpływa się w ustach. Te kluseczki zrobisz z głównego składnika ruskich
Coraz częściej poszukujemy przepisów, które będą nie tylko raczyć nas dobrym smakiem, ale również będą bardzo szybkie w przygotowaniu. Na szczęście znalazłam takie rozwiązanie, które przypadnie do gustu wielu osobom. Potrawa ta łączy w sobie mięciutkie kluski z chrupiącą okrasą.
Jeśli zaliczasz się do osób, które tak jak ja uwielbiają proste, ale do tego szybkie przepisy to trafiłeś w idealne miejsce. Dziś chcę pokazać, jak w prosty sposób można wykonać obiad, który pozostanie w naszej pamięci na bardzo długo. Pierwsze co musisz zrobić to zaopatrzyć się w potrzebne składniki, które w większości i tak pewnie znajdziesz w domu. Samo to, że produkty masz już swoich szafkach i lodówce tylko zachęca do jego zrobienia.
Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem
Pewnie umierasz z ciekawości, co takiego można przygotować w tak prosty sposób. Już pędzę z odpowiedzią i są to najprostsze kluseczki połączone z chrupiącym boczkiem i wysmażoną cebulką. Jednak to nie wszystko, ponieważ nie są to zwykłe kluski. Wykonane są one z twarogu, który najczęściej wykorzystujemy do pierogów ruskich. W tej formie są smakowite, a do tego komponują się z wieloma okresami. Przy takiej prostej potrawie nie możesz przyjść obojętnie.
Przepis na kluski twarogowe w boczku i cebuli
Składniki
- 250 g twarogu,
- jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 g boczku wędzonego,
- duża cebula,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć kluski, gotując je przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
- W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość, aż boczek stanie się chrupiący, a cebula złocista.
- Ugotowane kluski przełóż na patelnię i podsmaż z boczkiem i cebulą. Smaż wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty, aby kluski nabrały smaku. Podawaj na ciepło, smacznego!