-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyszło za pierwszym razem i co tydzień będzie u mnie na stole. Biszkopt nie opada i jest lekki
Wyszło za pierwszym razem i co tydzień będzie u mnie na stole. Biszkopt nie opada i jest lekki
Szarlotka to pyszne ciasto, które kojarzy się z końcówką lata i początkiem jesieni. Zazwyczaj robi się ją z jednego przepisu, który znany jest w całej rodzinie od lat. Jeśli jednak ta klasyczna wersja już ci się znudziła, polecam zrobić jej udoskonaloną odsłonę. Zaskoczy ona nie tylko smakiem, ale sposobem podania i wiele osób wybierze ją zamiast tradycyjnej szarlotki.
Jeśli myślę o szarlotce, to przed oczami pojawia mi się wersja zrobiona na kruchym cieście, która kusi słodką kruszonką. Właśnie taki wypiekł robiła zawsze moja mama i babcia i ja również powtarzałam tę recepturę. Ostatnio jednak znalazłam przepis na całkowicie inną wersję, która na pierwszy rzut oka może wydawać się abstrakcyjna. Wykorzystuje się w niej budyń, galaretkę, a także sok jabłkowy. Jednak niech was to nie zmyli, owoce również są wykorzystywane. Ta wersja szarlotki jest puszysta i delikatniejsza. Gdy będziesz mieć ochotę na zrobienie tego wypieku, sięgnij po tę wersję.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Przepis na biszkopt z kremem szarlotkowym
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek,
- szczypta soli,
- 150 g cukru,
- 125 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego.
Składniki na krem szarlotkowy
- 2 budynie o smaku pieczonego jabłka z cynamonem,
- 3 szklanki soku jabłkowego,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 1 kg jabłek,
- 200 g masła,
- 3 łyżki cukru.
Składniki na polewę
- tabliczka białej czekolady,
- 50 g miękkiego masła,
- 100 g śmietany 18%,
- wiórki kokosowe według uznania.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a. białka oddziel od żółtek.
- Następnie białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodawaj powoli cukier, cały czas ubijając.
- Kontynuuj ubijanie na najwyższych obrotach jeszcze około 10 minut, tak aby cały cukier się rozpuścił, a piana była sztywna.
- Po tym czasie zmniejsz obroty miksera, dodaj żółtka, krótko mieszając. Gdy całość się połączy, odstaw mikser na bok.
- Do ciasta przesiej mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. Na koniec powoli dolej olej i znów dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C.
- Biszkopt piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekrój go na 2 blaty.
- Teraz czas na nadzienie. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i duś do miękkości.
- W garnku zagotować 2 szklanki soku, a w pozostałym wymieszaj budynie, następnie przelej je do gotującego się soku.
- Gdy całość się zagotuje, wyłącz ogień i dodaj galaretkę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj pokrojone na kawałki masło i ponownie wymieszaj, aż się rozpuści.
- Gotowy krem połącz z jabłkami i wyłóż na schłodzony blat biszkopta, wyrównaj i przykryj drugim biszkoptem.
- Na koniec zrób polewę. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj masło i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Gdy polewa lekko wystygnie, dodaj śmietanę. Gotową polewą czekoladową polej biszkopt i posyp wszystko wiórkami kokosowymi.
- Ciasto przed podaniem należy schłodzić, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji.