Wyszło za pierwszym razem i co tydzień będzie u mnie na stole. Biszkopt nie opada i jest lekki

Szarlotka to pyszne ciasto, które kojarzy się z końcówką lata i początkiem jesieni. Zazwyczaj robi się ją z jednego przepisu, który znany jest w całej rodzinie od lat. Jeśli jednak ta klasyczna wersja już ci się znudziła, polecam zrobić jej udoskonaloną odsłonę. Zaskoczy ona nie tylko smakiem, ale sposobem podania i wiele osób wybierze ją zamiast tradycyjnej szarlotki.

Jeśli myślę o szarlotce, to przed oczami pojawia mi się wersja zrobiona na kruchym cieście, która kusi słodką kruszonką. Właśnie taki wypiekł robiła zawsze moja mama i babcia i ja również powtarzałam tę recepturę. Ostatnio jednak znalazłam przepis na całkowicie inną wersję, która na pierwszy rzut oka może wydawać się abstrakcyjna. Wykorzystuje się w niej budyń, galaretkę, a także sok jabłkowy. Jednak niech was to nie zmyli, owoce również są wykorzystywane. Ta wersja szarlotki jest puszysta i delikatniejsza. Gdy będziesz mieć ochotę na zrobienie tego wypieku, sięgnij po tę wersję. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Przepis na biszkopt z kremem szarlotkowym

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek,
  • szczypta soli,
  • 150 g cukru,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego.

Składniki na krem szarlotkowy

  • 2 budynie o smaku pieczonego jabłka z cynamonem,
  • 3 szklanki soku jabłkowego,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 kg jabłek,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na polewę

  • tabliczka białej czekolady,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 100 g śmietany 18%,
  • wiórki kokosowe według uznania.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a. białka oddziel od żółtek.
  2. Następnie białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodawaj powoli cukier, cały czas ubijając.
  3. Kontynuuj ubijanie na najwyższych obrotach jeszcze około 10 minut, tak aby cały cukier się rozpuścił, a piana była sztywna.
  4. Po tym czasie zmniejsz obroty miksera, dodaj żółtka, krótko mieszając. Gdy całość się połączy, odstaw mikser na bok.
  5. Do ciasta przesiej mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. Na koniec powoli dolej olej i znów dokładnie wymieszaj.
  6. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C.
  7. Biszkopt piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekrój go na 2 blaty. 
  8. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i duś do miękkości.
  9. W garnku zagotować 2 szklanki soku, a w pozostałym wymieszaj budynie, następnie przelej je do gotującego się soku.
  10. Gdy całość się zagotuje, wyłącz ogień i dodaj galaretkę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj pokrojone na kawałki masło i ponownie wymieszaj, aż się rozpuści.
  11. Gotowy krem połącz z jabłkami i wyłóż na schłodzony blat biszkopta, wyrównaj i przykryj drugim biszkoptem.
  12. Na koniec zrób polewę. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj masło i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Gdy polewa lekko wystygnie, dodaj śmietanę. Gotową polewą czekoladową polej biszkopt i posyp wszystko wiórkami kokosowymi.
  13. Ciasto przed podaniem należy schłodzić, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji.
Więcej o: