Jak zrobić placuszki z jabłkami, żeby były mięciutkie, delikatne i smakowały jak u babci? Mamy przepis, który momentalnie przeniesie cię do babcinej kuchni pachnącej jabłkami i słodkimi wypiekami. Nie zapomnij o dwóch dodatkach, a będziesz zajadać, aż miło.
Fot. ArtCookStudio / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Szybkie racuszki z jabłkami to wymarzone śniadanie, podwieczorek lub słodka kolacja. Są przepyszne i szybko poprawiają humor, będą więc idealne na otarcie łez po upływających wakacjach. Jeśli chcesz, żeby twoje placuszki smakowały jak u babci, a nawet lepiej - dodaj dwa składniki. Cynamon i biała czekolada. To połączenie z jabłkami jest nieziemskie.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placuszki drobiowe
Szybkie placuszki z jabłkami - idealne na koniec wakacji
Składniki:
2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej),
2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka,
2 jajka,
pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka cynamonu,
2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce,
do smaku cukier puder,
olej lub masło klarowane do smażenia.
Placuszki z jabłkami, cynamonem i białą czekoladą - sposób wykonania:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier.
Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.