Przepyszne placuszki z jabłkami. Zrób je, a koniec wakacji będzie przyjemniejszy

Jak zrobić placuszki z jabłkami, żeby były mięciutkie, delikatne i smakowały jak u babci? Mamy przepis, który momentalnie przeniesie cię do babcinej kuchni pachnącej jabłkami i słodkimi wypiekami. Nie zapomnij o dwóch dodatkach, a będziesz zajadać, aż miło.

Szybkie racuszki z jabłkami to wymarzone śniadanie, podwieczorek lub słodka kolacja. Są przepyszne i szybko poprawiają humor, będą więc idealne na otarcie łez po upływających wakacjach. Jeśli chcesz, żeby twoje placuszki smakowały jak u babci, a nawet lepiej - dodaj dwa składniki. Cynamon i biała czekolada. To połączenie z jabłkami jest nieziemskie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placuszki drobiowe

Szybkie placuszki z jabłkami - idealne na koniec wakacji

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej),
  • 2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka,
  • 2 jajka,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce,
  • do smaku cukier puder,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Placuszki z jabłkami, cynamonem i białą czekoladą - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier.
  3. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
  5. Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.
Więcej o: