-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupę z cukinii robię inaczej niż wszyscy. Dodaję biały składnik i jest pyszniejsza
Zupę z cukinii robię inaczej niż wszyscy. Dodaję biały składnik i jest pyszniejsza
Zupa z cukinii to jedna z najlepszych zup, jakie możemy zrobić późnym latem, kiedy sezon na to warzywo wciąż trwa w najlepsze. Ostatnio robiłam tę zupę i postanowiłam dodać do niej biały, wyrazisty składnik, który kojarzy się raczej z inną zupą.
Zupa z cukinii to świetny pomysł zarówno na codzienny obiad, jak również jako popisowe danie podczas spotkań w większym gronie. Przepis na zupę z cukinii jest bardzo łatwy i szybki, ale cukinia sama w sobie może dla niektórych wydawać się mdła. Warto zatem podrasować tę zupę wyrazistym dodatkiem. Ja ostatnio postawiłam na tarty chrzan. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak pysznego obiadu.
Zobacz wideo Zobacz, jak łatwo można zrobić makaron z cukinii
Zupa z cukinii - z tym dodatkiem jest smaczniejsza
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- ok. 1,5 l bulionu,
- 2 czubate łyżki chrzanu,
- 1 niewielki por,
- 3 ząbki czosnku,
- śmietana 18 proc.
- sól, pieprz,
- masło,
- do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.
Zupa z cukinii z chrzanem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
- Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj chrzan oraz pół ok. 3-4 łyżki śmietany. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
- Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.