Bez wyrabiania, wałkowania i składania ciasta. Te rogaliki z ciasta francuskiego zrobisz w 30 minut

Rogaliki z ciasta francuskiego to pomysł na prosty i szybki deser albo przekąskę do drugiego śniadania. Możesz je wypełnić ulubioną marmoladą, budyniem lub gorzką czekoladą. A co najważniejsze, zrobisz je w mniej niż 30 minut i to licząc czas w piekarniku.

My polecamy je na słodko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je na wytrawnie i do środka wrzucić np. szpinak z fetą, szynkę i ser, łososia, porcję ulubionych podsmażonych warzyw, np. cukinię i suszone pomidory, kukurydzę lub sam parmezan. Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Na słodko czy na słono? Sprawdź, jak zrobić rogaliki z gotowego ciasta francuskiego

Do zrobienia rogalików z ciasta francuskiego będziesz potrzebować opakowania gotowego ciasta, najlepiej XXL. Najlepiej wybierz takie z masłem w składzie, choć najważniejsze, by nie było w nim żadnych niepotrzebnych dodatków, a samo ciasto było jak najświeższe. Jeśli chcesz, możesz ciasto francuskie zrobić w domu, np. z tego przepisu. Pamiętaj jednak, że będziesz do tego potrzebować nie tylko czasu, lecz także sporej stolnicy, dobrego wałka i cierpliwości w wałkowaniu i składaniu. Rogaliki z ciasta francuskiego gotowego zrobisz w ok. 15 minut, drugi kwadrans zajmie ich wypiekanie.

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szybkie rogaliki z ciasta francuskiego. Przepis na deser, który zrobi furorę

Przygotuj ciasto francuskie oraz pozostałe składniki:

  • ok. 70-80 g morelowej marmolady lub kremu pistacjowego,
  • 1 żółtko (do posmarowania ciasta),
  • cukier puder, garść siekanych orzechów (opcjonalnie do dekoracji).

PORADA! Zanim zabierzesz się za robienie rogalików, wyciągnij gotowe ciasto z lodówki lub z zamrażalnika, by osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas rozwijania.

Ciasto francuskie rozwiń na blacie lub stolnicy. Wyprostuj i wyrównaj. Przekrój w połowie wzdłuż dłuższego boku i lekko rozwałkuj każdy z pasków. Cienkim nożykiem zacznij wycinać równe trójkąty. Z jednego prostokąta powinno ich wyjść ok. 6-7 plus resztka ciasta po bokach, z której możesz zrobić mniejsze rogaliki. Przy podstawie każdego z trójkątów, mniej więcej ok. 1 cm od brzegu, wyłóż łyżeczkę nadzienia. Zacznij zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka. Cienką końcówkę podwiń pod spód. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w funkcji góra i dół. Każdy z gotowych rogalików posmaruj odrobiną roztrzepanego żółtka. Możesz je też posypać siekanymi orzechami. Układaj je na blaszce w sporych odstępach. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.

Więcej o: