Jesień już za rogiem, więc rozgrzewająca i szybka zupa na obiad to świetne rozwiązanie. A propozycja ziemniaczana z boczkiem i maślanką (tak, to jest ten nietypowy składnik), która nie wymaga dużego nakładu pracy, to posiłek wręcz stworzony na tę porę roku. Jak wyczarować to pyszne danie? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Szybki obiad, czyli zupa ziemniaczana z boczkiem i maślanką. Wymaga kilku składników
Do przygotowania szybkiej zupy ziemniaczanej potrzeba tylko kilka składników. Między innymi wspomnianego boczku i maślanki, ale nie tylko. Proporcje są podane tylko orientacyjnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, abyście dostosowali je do własnych potrzeb.
Składniki:
- ziemniaki - kilka większych,
- marchewka - dwie sztuki,
- cebula,
- maślanka - pół litra,
- bulion lub rosół - pól litra,
- boczek wędzony (bądź kiełbasa) - nieduży kawałek,
- pęczek koperku,
- tłuszcz do smażenia - do zeszklenia cebuli i mięsa,
- przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, oraz sól i pieprz do smaku.
Szybka zupa na obiad. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu
Jak przygotować zupę ziemniaczaną z boczkiem (kiełbasą) i maślanką? Bardzo łatwo i przede wszystkim - szybko. Wystarczy się trzymać poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa i pokrój w kostkę.
- Mięso również pokrój w kostkę i zarumień z cebulą na tłuszczu.
- Podgrzej rosół (bulion) i dodaj do niego mięso z cebulą, pozostałe warzywa i przyprawy.
- Gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy dodaj maślankę.
- Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut.
- Podawaj jeszcze gorącą z posypką z kopru. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.