Spróbowałam raz i zapomniałam o tradycyjnych mielonych. Te kotlety po prostu rozpływają się w ustach

Ryż wcale nie musi być nudnym dodatkiem do obiadu. Można z niego wyczarować wiele pysznych i ciekawych propozycji. Jedną z nich są bez wątpienia kotlety ryżowe. Jak je przygotować? Naprawdę łatwo i szybko.

Kotlety ryżowe to doskonała propozycja nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Danie z pewnością przypadnie do gustu najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. Oprócz ich smaku szczególnie zachęcający jest także fakt, że z przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Zresztą przekonajcie się sami. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Czego potrzeba do kotletów ryżowych? Lista składników nie jest długa

Odkąd spróbowałam poniższego przepisu, zapomniałam o klasycznych kotletach mielonych. O dziwo, danie szalenie zasmakowało również mojej rodzinie, która na co dzień nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Do przygotowania ryżowych kotletów potrzebny jest ryż oraz kilka innych produktów. Jakich? Oto lista.

Składniki:

  • ryż (dowolny) - szklanka,
  • bułka tarta - pół szklanki,
  • jajka - pięć sztuk,
  • pieczarki - kilka niedużych,
  • cebula,
  • olej (lub inny tłuszcz do smażenia),
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek lub natka pietruszki do posypania.

Jak przygotować kotlety ryżowe? Wbrew pozorom łatwo i naprawdę szybko

Przyrządzenie kotletów ryżowych wcale nie jest trudniejsze ani bardziej pracochłonne od ich tradycyjnych, mięsnych odpowiedników. Jak je zrobić? Oto szczegółowa instrukcja przygotowania.

Sposób przyogotwania:

  • Ryż ugotuj, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  • Jajka ugotuj na twardo i również zostaw do ostygnięcia. Jedno zostaw surowe.
  • Pieczarki umyj, a cebulę obierz. Potem pokrój je w kostkę i zrumień na tłuszczu.
  • Gotowane jajka pokrój w kostkę i połącz z ryżem, smażonymi pieczarkami z cebulą i koprem (lub pietruszką).
  • Do mieszanki dodaj przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiaj, aż składniki się dobrze połączą.
  • Teraz z masy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron.
  • Podawaj z dowolnymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: