Nie wiem, czy istnieje łatwiejszy przepis na ciasto z jabłkami, niż też, o którym dziś wam opowiemy. Ciasto będzie gotowe w kilka chwil, nie musisz niczego zagniatać i nie pobrudzisz sobie rąk. Jedyne, co warto zrobić przed to odpowiednio zająć się jabłkami. Już mówimy, o co chodzi.
Fot. Shutterstock, MShev
REKLAMA
REKLAMA
To ciasto jest perfekcyjne pod każdym względem. Smak jest idealny, ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i długo nie obsycha. Do tego słodziutkie jabłka. Czego chcieć więcej? Jeśli takie ciasto z jabłkami wpisuje się w twoją definicję idealnego deseru, nie czekaj, tylko pędź na bazarek po słodziutkie jabłka i nagrzewaj piekarnik. Pamiętaj jednak, że zanim włożysz jabłka do ciasta, trzeba je skarmelizować z odrobiną cukru i cynamonem. Potem tylko cyk, do piekarnika i za chwilę masz perfekcyjną słodkość.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz najłatwiejszy przepis na ciasto na kefirze
Najłatwiejsze ciasto z jabłkami - idealne na koniec wakacji
Składniki:
5 jabłek,
1 pełna szklanka mąki pszennej,
ok. 150 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
100 ml oleju,
5 średnich jajek,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 pełna łyżka masła,
1 płaska łyżeczka cynamonu.
Ciasto z jabłkami - sposób wykonania:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone jabłka. Podsmażaj, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodaj cynamon i podsmażaj jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając.
Kiedy jabłka się podsmażają, zacznij przygotowywać ciasto. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj oba cukry i zmiksuj na jasny i puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj suche składniki i zacznij mieszać łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach, aż składniki się połączą. Na samym końcu wlej olej cienką strużką.
Do miski z ciastem włóż podsmażone jabłka, lekko wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 50 minut - z wierzchu powinno być delikatnie zarumienione.
Po upieczeniu pozostaw ciasto na chwilę, by ostygło. Następnie oprósz je cukrem pudrem lub udekoruj polewą z białej czekolady. Takie ciasto możesz także zamrozić - przechowuj w zamrażalniku do 6 miesięcy.