Wrzuciłam schab do tego sosu i po chwili zrobił się delikatny. Całość zjadłam od razu

Schab to bardzo popularne mięso, które przygotowane odpowiednio może być naprawdę smaczne i delikatne. Jednak niewiele osób wie, jak przygotować go w dobry sposób, by nie martwić się twardszymi kawałkami. Ja jednak odkryłam, że dzięki połączeniu go z sosem jest delikatny, a każdy kęs to czysta przyjemność. Wystarczy połączyć te składniki i gotowe.

Przyrządzenie schabu nie należy do najprostszych zadań i tylko niektórzy wiedzą, jak przygotować go w odpowiedni sposób. Na szczęście ostatnio odkryłam metodę, która sprawia, że zaraz po wyjęciu go z patelni rozpływa się w ustach. Zrobienie go jest naprawdę proste i wystarczy połączyć go z odpowiednimi dodatkami, by smakował jeszcze lepiej.

Zobacz wideo Warstwowo: tort z tortilli

By schab był miękki, a do tego aromatyczny i aby nie tracił na smaku, warto go połączyć z sosem cygańskim. Może się wydawać, że przygotowanie takiego sosu jest wymagające, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy połączyć kilka składników, w tym warzywa i odpowiednie przyprawy i w kilka minut jestem gotowy. Tak przygotowany schab świetnie smakuje z ziemniakami lub ugotowaną kaszą. 

Przepis na schab w sosie cygańskim

Składniki

  • 500 g schabu,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 2 cebule,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 200 g pieczarek,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Schab umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Delikatnie rozbij tłuczkiem, a następnie przypraw solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry schabu z obu stron, aż będą lekko złociste. Odstaw na bok.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka, papryki pokrój w paski, ogórki kiszone posiekaj w plasterki, a pieczarki w półplasterki.
  4. Na tej samej patelni, na której podsmażałeś mięso, podsmaż również cebulę, aż będzie miękka. Dodaj papryki i smaż przez kilka minut, następnie dorzuć pieczarki i smaż, aż odparują z nich soki.
  5. Dodaj ogórki kiszone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość wymieszaj.
  6. Wlej passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie dopraw papryką słodką, papryką ostrą, cukrem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Do gotowego sosu włóż obsmażone wcześniej plastry schabu, przykryj i duś na małym ogniu przez kolejne 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze przesiąknięte smakiem sosu.
  8. Podawaj schab w sosie cygańskim z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Więcej o: