Zrób go teraz i nie czekaj go Wigilii. Tak wykorzystasz świeże grzyby, najlepiej wybrać te 2 odmiany

Grzybobranie w pełni i wiele osób w tym czasie lubi wybrać się do lasu, by zebrać najlepsze okazy. Jednak po powrocie do domu nie mamy zielonego pojęcia, co możemy z nich zrobić. Oczywiście można je wysuszyć lub zamarynować, jednak nie każdy lubi taką formę grzyba. Poniższy przepis na pewno pomoże ci w tym zadaniu i sprawi, że będziesz jadł to częściej.

Niektóre potrawy mogą kojarzyć się nam się z okresem świąt, jednak nie tylko wtedy można te dania jeść. Tak właśnie jest z pasztetem z grzybów, który co roku pojawia się na świątecznym stole w mojej rodzinie. Ostatnio pomyślałam, że przecież mogę zrobić go bez tej okazji i nie muszę czekać do grudnia, by zatopić się w jego smaku. Jeśli tak samo jak ja lubisz ten przysmak, lub nigdy go nie jadłeś i chciałbyś spróbować, to teraz jest idealna do tego okazja. Grzyby są świeże i najbardziej smaczne i właśnie dlatego pasztet wyjdzie wyśmienity.

Zobacz wideo Pasztet z jajek

Do zrobienia takiego pasztetu możesz wykorzystać każdy rodzaj grzyba. Jednak w przepisie, który znajdziesz poniżej, proponujemy połączenie prawdziwków z kozakami. Ta mieszanka tworzy naprawdę niesamowity aromat, a pierwszy kęs, który spróbujesz sprawi, że naprawdę będziesz zachwycony. Tak przygotowany pasztet możesz podawać bezpośrednio na pieczywie, lub polać sosem i zaserwować z ugotowaną kaszą. 

Przepis na pasztet z leśnych grzybów 

Składniki

  • 2 kg grzybów leśnych np. prawdziwków i kozaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby obierz, dokładnie oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do przestygnięcia.
  2. Marchewkę obierz i pokrój  w plasterki, obraną cebulę pokrój w piórka. Na patelnie wylej odrobinę oleju i przesmaż na niej marchewkę z cebulą. Po chwili zmniejsz ogień, wlej pół szklanki wody i duś warzywa do miękkości, około 20 minut. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa. Do masy wbij jajka i dodaj bułkę tartą, wyrabiaj do połączenia. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej. Masę grzybową dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę grzybową. Wierzch wyrównaj za pomocą łyżki. Przygotowany pasztety wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
  5. W międzyczasie rozpuść odrobinę masła i po czasie pieczenia, tym rozpuszczonym masłem posmaruj wierzch pasztetu. Ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
  6. Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystygnięcia, smacznego!
Więcej o: