• Link został skopiowany

Ugotowałam to z mieszanki warzyw i nadziałam bułki. Takiej wersji tego dania nie robi prawie nikt

W moim domu jest zasada, że jeśli mam za dużo składników, to robię tylko jedno danie, które łączy je wszystkie. Tym razem postanowiłam je nieco zmodyfikować i tak właśnie powstała ta potrawa. Jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju, a do tego można ją zabrać do pracy, szkoły lub na wycieczkę.
Leczo w bułce
Fot. Shutterstock, Chitaika / Piotr Krzeslak / iStock

O przepisie na leczo na pewno każdy słyszał, ale mało kto postanawia go zrobić inaczej niż zwykle. Zazwyczaj korzysta się z jednego rodzinnego przepisu, który sprawdza się od lat. Niedawno postanowiłam wyjść poza te schematy i dzięki temu powstała ta potrawa. Jest pełna aromatu, a gęsta zupa została zamknięta w ciepłej i puszystej bułeczce. Dla niektórych ten przepis będzie pomyłką, a dla mnie jest najlepszym sposobem na podanie tej potrawy.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na leczo w bułce

Składniki na leczo

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 250 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 papryki czerwone,
  • 3 papryki żółte,
  • 300 g krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania,
  • sezam do posypania.

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • jajko,
  • 250 ml letniej wody,
  • 1/3 szklanki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Boczek i kiełbasę również pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli, pozostaw na ogniu na następne kilka minut.
  2. Papryki przemyj, podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w kostkę. Wszystkie papryki wrzuć do podsmażonych składników i podsmażaj przez około 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, a także koncentrat pomidorowy, zamieszaj i podgrzej.
  3. Warzywa przypraw tymiankiem, rozmarynem, obiema paprykami, solą i pieprzem. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez następnie 20 minut. Jeśli zauważysz, że farsz jest nadal wodniste, trzymaj je na ogniu trochę dłużej. Cały płyn powinien wyparować.
  4. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, a także sól. Delikatnie zamieszaj.
  5. Do suchych składników wbij jajko, wlej olej, a także stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj do całkowitego połączenia i powstania elastycznego ciasta. Tak powstałe odłóż na około 1,5 godziny, by mogło podwoić swoją objętość.
  6. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i podziel je na równe części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj, a na środku ułóż nadzienie. Wszystkie boki dokładnie zaklej, by podczas pieczenia nic się nie wydostało. Czynność powtórz do momentu wykorzystania składników.
  7. Gotowe bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odpowiednią odległość, by podczas wyrastania się do siebie nie przykleiły.
  8. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wszystkie bułki. Górę posyp sezamem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Góra powinna uzyskać złoty kolor.
Więcej o: