-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Ten trik stosują najlepsi cukiernicy
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Ten trik stosują najlepsi cukiernicy
Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje, pięknie rośnie i nie opada? Nie musisz szeptać tajemnych zaklęć nad blaszką z ciastem, wystarczy, że zastosujesz pewien trik. Najlepsi cukiernicy i doświadczone panie domu zawsze dodają do biszkoptu odrobinę składnika, który zawsze był w sklepach za komuny.
Biszkopt to ciast o jak panna na wydaniu - bywa kapryśne. Nie chce rosnąć, a jak urośnie, to często opada i nierzadko wychodzi zakalec. Jeśli chociaż raz zdarzyła ci się podobna biszkoptowa katastrofa, koniecznie zapamiętaj poniższy przepis i nie zapomnij o jednym składniku. Żeby mieć pewność, że twój biszkopt będzie perfekcyjny, do ciasta dodaj odrobinę octu. Gwarantuje, że nie wpłynie to w żaden sposób na smak.
Zobacz wideo Zobacz przepis na szarlotkę królewską
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Dodaj ten składnik
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 1 pełna szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli.
Najlepszy biszkopt - sposób wykonania:
- Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
- Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
- Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
- Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt misi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
- Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.