Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje, pięknie rośnie i nie opada? Nie musisz szeptać tajemnych zaklęć nad blaszką z ciastem, wystarczy, że zastosujesz pewien trik. Najlepsi cukiernicy i doświadczone panie domu zawsze dodają do biszkoptu odrobinę składnika, który zawsze był w sklepach za komuny.
fot.istock/towfiqu ahamed
REKLAMA
REKLAMA
Biszkopt to ciast o jak panna na wydaniu - bywa kapryśne. Nie chce rosnąć, a jak urośnie, to często opada i nierzadko wychodzi zakalec. Jeśli chociaż raz zdarzyła ci się podobna biszkoptowa katastrofa, koniecznie zapamiętaj poniższy przepis i nie zapomnij o jednym składniku. Żeby mieć pewność, że twój biszkopt będzie perfekcyjny, do ciasta dodaj odrobinę octu. Gwarantuje, że nie wpłynie to w żaden sposób na smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na szarlotkę królewską
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Dodaj ten składnik
Składniki:
6 dużych jajek,
1 pełna szklanka cukru,
1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,
szczypta soli.
Najlepszy biszkopt - sposób wykonania:
Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt misi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.