Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków

Buraki kojarzą nam się z jednym - z ciepłym barszczem, który podawany jest na święta. To jednak nie wszystko, co można zrobić z tego pełnego koloru warzywa. Ewa Wachowicz pokazała, że jest to wszechstronny składnik, który oprócz koloru, ma do zaoferowania też smak. Zrobiła z niego tę potrawę i podała bliskim.

Ewa Wachowicz od lat cieszy się popularnością w świecie gastronomii. Co jakiś czas pokazuje nam coraz to nowsze receptury na coraz to ciekawsze dania. Tym razem wskazała, jak wykorzystać popularne buraki, które swój czas mają w okolicach Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy postanawiamy przygotować barszcz, który podamy z pysznymi uszkami. Jednak do świąt jeszcze daleko, a smak tych warzyw nie może tak długo czekać. Dlatego właśnie dobrym wyborem będzie zrobienie tego przysmaku.

Zobacz wideo Chowder kukurydziany

Zupa krem z pieczonych buraków to coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników tego warzywa. Cieszy nie tylko oko, a także nasze brzuchy. Zupę tę można podawać na wiele różnych sposobów. Wachowicz podpowiada, że świetnie smakują z bryndzą, serem kozim, prażonymi pestkami dyni, a także z natką pietruszki.

Przepis na zupę krem z pieczonych buraków Ewy Wachowicz

Składniki

  • około 800 g średnich buraków,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kwaśne jabłko,
  • 1,5 l wywaru jarzynowego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Składniki do podania
  • bryndza lub ser kozi,
  • prażone pestki dyni,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Buraki oczyść i każde warzywo z osobna owiń folią. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz warzywa przez około godzinę. Po upieczeniu wystudzić je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na mocno rozgrzanej oliwie przesmaż wcześniej posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzuć pokrojony na drobno czosnek.
  3. Zalej wszystko wywarem jarzynowym, wrzuć buraki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wyciśnij również sok z cytryny i gotuj wszystko przez 10 minut.
  4. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw solą oraz pieprzem według uznania, dokwaś także sokiem z cytryny, by zupa miała słodko-kwaśny posmak.
  5. Krem nalej do talerzy. Udekoruj pokruszoną bryndzą lub kozim serem, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.
Więcej o: