-
Haps
-
Jak przygotować
- Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków
Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków
Buraki kojarzą nam się z jednym - z ciepłym barszczem, który podawany jest na święta. To jednak nie wszystko, co można zrobić z tego pełnego koloru warzywa. Ewa Wachowicz pokazała, że jest to wszechstronny składnik, który oprócz koloru, ma do zaoferowania też smak. Zrobiła z niego tę potrawę i podała bliskim.
Ewa Wachowicz od lat cieszy się popularnością w świecie gastronomii. Co jakiś czas pokazuje nam coraz to nowsze receptury na coraz to ciekawsze dania. Tym razem wskazała, jak wykorzystać popularne buraki, które swój czas mają w okolicach Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy postanawiamy przygotować barszcz, który podamy z pysznymi uszkami. Jednak do świąt jeszcze daleko, a smak tych warzyw nie może tak długo czekać. Dlatego właśnie dobrym wyborem będzie zrobienie tego przysmaku.
Zobacz wideo Chowder kukurydziany
Zupa krem z pieczonych buraków to coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników tego warzywa. Cieszy nie tylko oko, a także nasze brzuchy. Zupę tę można podawać na wiele różnych sposobów. Wachowicz podpowiada, że świetnie smakują z bryndzą, serem kozim, prażonymi pestkami dyni, a także z natką pietruszki.
Przepis na zupę krem z pieczonych buraków Ewy Wachowicz
Składniki
- około 800 g średnich buraków,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kwaśne jabłko,
- 1,5 l wywaru jarzynowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
- Składniki do podania
- bryndza lub ser kozi,
- prażone pestki dyni,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Buraki oczyść i każde warzywo z osobna owiń folią. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz warzywa przez około godzinę. Po upieczeniu wystudzić je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na mocno rozgrzanej oliwie przesmaż wcześniej posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzuć pokrojony na drobno czosnek.
- Zalej wszystko wywarem jarzynowym, wrzuć buraki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wyciśnij również sok z cytryny i gotuj wszystko przez 10 minut.
- Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw solą oraz pieprzem według uznania, dokwaś także sokiem z cytryny, by zupa miała słodko-kwaśny posmak.
- Krem nalej do talerzy. Udekoruj pokruszoną bryndzą lub kozim serem, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.