-
Haps
-
Jak przygotować
- Od lat nie dodaję ryżu do gołąbków. Są dużo smaczniejsze i nie idą w boczki
Od lat nie dodaję ryżu do gołąbków. Są dużo smaczniejsze i nie idą w boczki
Wszyscy Polacy kochają gołąbki, jednak nie wszyscy żyją w zgodzie z węglowodanami. Głównym składnikiem gołąbków jest ryż, kasza, a często ziemniaki, co sprawia, że niektórzy ze względów zdrowotnych lub przez swoją dietę musieli zapomnieć o ulubionym daniu. Ja nie mam takiego problemu - ryż zamieniłam na inny, biały składnik. Dopóki się nie przyznałam, rodzina nie wiedziała, że to gołąbki bez ryżu - smak był identyczny.
Gołąbki bez ryżu to świetne rozwiązanie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Nie każdy wie, że jedno warzywo w gołąbkach świetnie udaje ryż, wiele osób nie ma pojęcia, że je gołąbki bez tego składnika. Co to za magiczne warzywo? To kalafior. Surowy i starty na tarce to świetny zamiennik ryżu nie tylko w gołąbkach, lecz także w różnych zapiekankach oraz jako dodatek do sosów i gulaszu, a także sałatek. Nic, tylko zajadać i nie bać się wyrzutów sumienia i insuliny.
Zobacz wideo Zobacz, jak zrobić gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez ryżu - zakochasz się w tej wersji
Składniki:
- 1 większy kalafior,
- 1 duża kapusta, może być włoska - szybciej się sparzy,
- ok. 1,5 kg mięsa mielonego, możesz użyć chudej szynki lub indyka - tutaj pełna dowolność,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- odrobina smalcu lub masła klarowanego,
- skrawki słoniny do wyłożenia garnka,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
- woda lub lekki bulion.
Gołąbki z kalafiorem - sposób wykonania:
- Przygotowanie niskowęglowodanowych gołąbków zacznij oczywiście od sparzenia kapusty. Wytnij głąb i włóż warzywo do lekko osolonego wrzątku. Parz przez 3-4 minuty, następnie odwróć i parz jeszcze 2 minuty.
- Następnie ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i oddziel liście, jednocześnie przeprowadzając selekcję. Te, które nie najadą się do zawijania, odłóż na bok, ale ich nie wyrzucaj. Pozostaw liście, by wystygły.
- Kiedy liście kapusty stygną, przygotuj farsz. Na odrobinie smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do miski. Dodaj mięso mielone, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Wyrób na jednolitą masę.
- Na środek każdego liścia kapusty połóż porcję farszu. Następnie złóż boki do środka i zwiń od dołu do góry tak jak krokiety. Używaj tylko tych liści, które nie mają uszkodzeń i dziurek.
- Przygotuj spory garnek i wyłóż jego dno skórkami słoniny lub skórkami boczku. Na nich ułóż kilka liści kapusty, które odpadły w drodze selekcji. Układaj gołąbki jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim, tworząc "pięterka". Na każde pięterko połóż 3 kulki ziela angielskiego i 2 listki laurowe.
- Ułożone w garnku gołąbki przykryj resztą liści kapusty i zalej bulionem lub wodą. Wstrząśnij garnkiem, by płyn dostał się w każde miejsce i włącz palnik na niewielką moc. Gotuj przez ok. godzinę, aż gołąbki będą miękkie.