Od lat nie dodaję ryżu do gołąbków. Są dużo smaczniejsze i nie idą w boczki

Wszyscy Polacy kochają gołąbki, jednak nie wszyscy żyją w zgodzie z węglowodanami. Głównym składnikiem gołąbków jest ryż, kasza, a często ziemniaki, co sprawia, że niektórzy ze względów zdrowotnych lub przez swoją dietę musieli zapomnieć o ulubionym daniu. Ja nie mam takiego problemu - ryż zamieniłam na inny, biały składnik. Dopóki się nie przyznałam, rodzina nie wiedziała, że to gołąbki bez ryżu - smak był identyczny.

Gołąbki bez ryżu to świetne rozwiązanie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Nie każdy wie, że jedno warzywo w gołąbkach świetnie udaje ryż, wiele osób nie ma pojęcia, że je gołąbki bez tego składnika. Co to za magiczne warzywo? To kalafior. Surowy i starty na tarce to świetny zamiennik ryżu nie tylko w gołąbkach, lecz także w różnych zapiekankach oraz jako dodatek do sosów i gulaszu, a także sałatek. Nic, tylko zajadać i nie bać się wyrzutów sumienia i insuliny. 

Zobacz wideo Zobacz, jak zrobić gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez ryżu - zakochasz się w tej wersji

Składniki:

  • 1 większy kalafior,
  • 1 duża kapusta, może być włoska - szybciej się sparzy,
  • ok. 1,5 kg mięsa mielonego, możesz użyć chudej szynki lub indyka - tutaj pełna dowolność,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina smalcu lub masła klarowanego,
  • skrawki słoniny do wyłożenia garnka,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
  • woda lub lekki bulion.

Gołąbki z kalafiorem - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie niskowęglowodanowych gołąbków zacznij oczywiście od sparzenia kapusty. Wytnij głąb i włóż warzywo do lekko osolonego wrzątku. Parz przez 3-4 minuty, następnie odwróć i parz jeszcze 2 minuty.
  2. Następnie ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i oddziel liście, jednocześnie przeprowadzając selekcję. Te, które nie najadą się do zawijania, odłóż na bok, ale ich nie wyrzucaj. Pozostaw liście, by wystygły.
  3. Kiedy liście kapusty stygną, przygotuj farsz. Na odrobinie smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do miski. Dodaj mięso mielone, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Wyrób na jednolitą masę.
  4. Na środek każdego liścia kapusty połóż porcję farszu. Następnie złóż boki do środka i zwiń od dołu do góry tak jak krokiety. Używaj tylko tych liści, które nie mają uszkodzeń i dziurek.
  5. Przygotuj spory garnek i wyłóż jego dno skórkami słoniny lub skórkami boczku. Na nich ułóż kilka liści kapusty, które odpadły w drodze selekcji. Układaj gołąbki jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim, tworząc "pięterka". Na każde pięterko połóż 3 kulki ziela angielskiego i 2 listki laurowe.
  6. Ułożone w garnku gołąbki przykryj resztą liści kapusty i zalej bulionem lub wodą. Wstrząśnij garnkiem, by płyn dostał się w każde miejsce i włącz palnik na niewielką moc. Gotuj przez ok. godzinę, aż gołąbki będą miękkie.
Więcej o: