Najlepsze ciasto z masy krówkowej. Bez pieczenia i w ekspresowym tempie. Mogę je jeść codziennie

Ciasto krówka bez pieczenia to jeden z moich ulubionych deserów. Słodki i bajecznie kremowy rarytas idealnie sprawdza się jako popołudniowa przekąska oraz poczęstunek dla gości. Do przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu.

Przepis na ciasto krówka bez pieczenia przydaje mi się średnio raz w miesiącu, choć równie dobrze mogłabym zajadać się tym słodkim deserem każdego dnia. Przygotowanie go zajmuje średnio 10-15 minut, a cała "filozofia" polega na ubiciu śmietanki z serkiem i cukrem, a potem przełożenie masy kajmakiem i herbatnikami. Proste, prawda?

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jakie ciasto można zrobić z masą krówkową? Ten błyskawiczny deser nie ma sobie równych

Ciasto krówka to wyśmienity i prosty deser bez pieczenia, który składa się z puszystego kremu i wyjątkowo słodkiej masy krówkowej, przekładanej herbatnikami. Taka mieszanka stanowi istny raj dla podniebienia. Rarytas doskonale sprawdzi się zarówno jako słodycz do popołudniowej kawy, jak i pyszny poczęstunek dla gości, którym chcesz zaimponować. Przyrządzenie go wymaga tylko kilku prostych składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. 

Składniki:

  • 550 g serka mascarpone,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 180 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • ok. 200 g herbatników,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • płatki migdałów lub orzechy włoskie.
Bazę dla ciasta z masą krówkową stanowią kruche herbatniki
Bazę dla ciasta z masą krówkową stanowią kruche herbatniki fot. ElisaRiva / pixabay.com

Ciasto krówka bez pieczenia. Sposób przygotowania

Zacznij od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż równo, jeden obok drugiego, pierwszą warstwę herbatników. Na to wylej pół puszki masy kajmakowej, po czym dokładnie rozprowadź ją po ciastkach. W dalszej kolejności wyłóż drugą warstwę herbatników.

Teraz przyszedł czas na słodki krem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem przy pomocy miksera na wysokich obrotach. Pod koniec miksowania wlej stopniowo serek mascarpone. Połączoną masę rozprowadź po kruchych ciastkach, po czym wyłóż pozostałe na sam wierzch.

Na koniec posmaruj górę deseru resztą masy krówkowej i oprósz ją migdałami w płatkach lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Wstaw formę do lodówki, tak by masa stężała. Po kilku godzinach pyszne ciasto jest gotowe do podania. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: