To będą naleśniki twojego życia. Zwalają z nóg nie tylko smakiem

Przepis na naleśniki zna chyba każdy i prawdopodobnie nie ma na świecie osoby, która nie lubi naleśników. Jednak nasza dzisiejsza wersja naleśników potrafi zawrócić w głowie nie tylko smakiem, lecz także niespotykanym kolorem. Jak zobaczysz je na swoim talerzu, oniemiejesz, a jak ich spróbujesz... najlepiej Samemu się przekonać.

Wszyscy kochamy naleśniki i nie wydaje mi się, by na świecie żyła chociaż jedna osoba, która ich nie lubi. Możesz nie lubić naleśników z serem, ale na pewno lubisz z dżemem, kurczakiem lub zapiekane w pomidorach. Przepis na ciasto na naleśniki jest prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa, jednak jeśli klasyczny przepis na naleśniki ci się nieco znudzi, spróbuj zrobić "naleśniki shrekowe". Do ciasta na naleśniki dodaję zmiksowany szpinak - smakują idealnie, a z dodatkiem serka i wędzonego łososia są moim popisowym daniem. Nawet babci smakują - nie musi do jedzenia wkładać protezy, są tak delikatne.

Zobacz wideo Zobacz przepis na naleśniki po meksykańsku

Naleśniki szpinakowe - tradycyjnych już nie robię

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 250 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • garść świeżego młodego szpinaku (ok. 100 g),
  • 3 niewielkie jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Zielone naleśniki - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie opłucz i osusz szpinak.
  2. Szpinak przełóż do miski, dodaj mleko oraz wodę. Za pomocą blendera ręcznego całość zmiksuj. Następnie dodaj jajka, sól oraz mąkę i ponownie zmiksuj na gładkie, jednolite, ale niezbyt gęste ciasto.
  3. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na kilka-kilkanaście minut, bu gluten zawarty w mące związał składniki - dzięki temu naleśniki będą delikatne i elastyczne.
  4. Kiedy ciasto na naleśniki już odpocznie, możesz zabierać się za smażenie. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na zielone naleśniki i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron.

Naleśniki szpinakowe możesz podawać na wiele różnych sposobów, możesz skorzystać z mojego patentu z łososiem, ale równie smacznie smakują z serkiem wiejskim i rzodkiewką lub serkiem topionym i szynką. Dobrze smakują także z pastą rybną.

Więcej o: