-
Haps
-
Jak przygotować
- Te pierogi zawsze się udają i od lat robi mi je dziadek. Sukces to zasługa piekarnika i farszu
Te pierogi zawsze się udają i od lat robi mi je dziadek. Sukces to zasługa piekarnika i farszu
Pierogi opanowały cały świat i wiele osób nie wyobraża sobie, że może ich nie być. Jednak te zrobione z elastycznego ciasta, wypełnione farszem i ugotowane w wodzie to nie jedyna ich wersja. Poniższe pierogi znane są w mojej rodzinie od lat, a ich smak to zasługa piekarnika.
W moim rodzinnym domu od zawsze były robione dwa rodzaje pierogów. Jedne gotowało się w wodzie, lub podsmażało na patelni, drugie piekło się w piekarniku. Choć jestem wielką fanką tych pierwszych, pieczone pierogi również mają szczególne miejsce w moim sercu. Robi je zawsze dziadek i to właśnie on podał mi recepturę na ten przysmak.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Pieczone pierogi nie w każdym domu cieszą się szczególną popularnością. Jeśli ty również nie jesteś do nich przekonany, to to wszystko zmieni się, gdy poznasz ten przepis. Mięciutkie ciasto wypełnione jest kaszą gryczaną i twarogiem, a później całość umieszcza się w piekarniku. Takim sposobem uzyskuje się bułeczkę, którą można podawać z ciepłym mlekiem lub maślanką.
Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- opakowanie suchych drożdży (ok. 7 g),
- 200 g kaszy gryczanej,
- 250 g twarogu,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko do posmarowania pierogów.
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie podsmaż składniki na maśle, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- W dużej misce wymieszaj kaszę gryczaną, twaróg, podsmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Teraz czas na przyrządzenie ciasta. Z mąki, ciepłej wody, jajka, soli, drożdży i oleju zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Rozwałkuj je na cienki placek, wytnij kółka szklanką, nałóż na każde z nich łyżkę farszu, zlep brzegi i formuj pierogi.
- Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie piecz w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż będą złociste.
- Po tym czasie pozostaw pierogi do ostygnięcia. Podawaj z mlekiem lub kefirem, smacznego!