Sałatka dakos pochodzi z Krety i jest jednym z tradycyjnych, greckich przysmaków. Można ją przygotować naprawdę szybko i z niewielu składników. A co konkretnie jest potrzebne do jej przyrządzenia i jak ją przygotować? Koniecznie zajrzyjcie do naszego przepisu. Na pewno nie pożałujecie.
Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]
Sałatka dakos wymaga niewielu składników. Jednym z nich jest ser feta
Do przygotowania sałatki dakos potrzebny jest między innymi ser feta, a także kilka innych dodatków, w tym warzyw. To danie z pewnością posmakuje nie tylko wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, lecz także wielbicielom lekkich posiłków. Co konkretnie trzeba przygotować? Oto lista potrzebnych składników.
Składniki:
- bułki (najlepiej pełnoziarniste) - po jednej na porcję,
- pomidory - kilka niedużych,
- ser feta - pół opakowania,
- oliwki (najlepiej czarne) - opakowanie,
- oliwa - kilka łyżek,
- zioła - oregano, natka pietruszki i bazylia,
- przyprawy - pieprz i sól do smaku.
Jak zrobić sałatkę dakos? Wbrew pozorom przyrządza się ją naprawdę łatwo i szybko
Przygotowanie sałatki dakos zacznij od starcia sera feta i pomidorów. Oczywiście osobno, nie łącz ich. Na razie umieść warzywo i ser w oddzielnych miseczkach. Potem trzymaj się poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania:
- Bułki przekrój na pół, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku czy tosterze przez kilka minut,
- Jak już bułki będą gotowe, połóż na nich masę pomidorową, a potem posyp serem feta,
- Takie kanapki posyp ziołami, skrop oliwą oraz dopraw pieprzem i solą do smaku,
- Na szczycie ułóż oliwki, po czym schłódź kanapki w lodówce przez około kwadrans, aby pieczywo nasiąkło oliwą i sokiem pomidorowym. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.