Pierogi z tym farszem wygrają z ruskimi i innymi. W rolach głównych ziemniaki i coś jeszcze

Polacy kochają pierogi wszelakie i próżno szukać osoby, która nie kocha jakichś pierogów. Nie wszystkie da się lubić, bo gusta są różne, ale przepis na pierogi, które dziś zaprezentujemy, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom swojskich smaków. Nie będą to ruskie ani mięsne. To będą pierogi dwa w jednym. Nie znam lepszego przepisu na farsz.

Przepis na pierogi to nie jest jedna, niezmienna receptura i w każdym domu robi się je inaczej. Jednak założę się, że mało osób słyszało o pierogach a la babka ziemniaczana. Tak, dobrze słyszycie, pierogi z ziemniakami to nie tylko ruskie, te są absolutnie wyjątkowe i każdego zaskoczą. Farsz jest delikatny, niemal maślany, smakuje wybornie przez pyszne dodatki, a pierogi z tartych ziemniaków z miejsca staną się twoimi ulubionymi. 

Zobacz wideo Zobacz jak Włosi robią chrupiące pierogi

Pierogi dwa w jednym. Nie znajdziesz lepszych w żadnej karczmie

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 150 g surowego, wędzonego boczku,
  • 1 większa cebula,
  • 2 małe ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybków lub 250 g pieczarek,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, szczypta majeranku (opcjonalnie).

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 500,
  • 250 ml lekko ostudzonego wrzątku,
  • płaska łyżeczka soli, najlepiej miałkiej,
  • łyżka masła.

Pierogi z ziemniakami i boczkiem - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tych wyjątkowych pierogów zacznij oczywiście od farszu, bo z nim zejdzie się najdłużej. Suszone grzybki pokrusz w dłoniach i namocz w wodzie, by zmiękły. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, warto ugotować je z listkiem laurowym.
  2. Ziemniaki obierz i oczyść. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach tak, jak ścierasz je na placki ziemniaczane. Możesz także zmielić je w maszynce.
  3. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody, a wodę po ziemniakach wlej do miski. Poczekaj, aż wytrąci się skrobia. Następnie wodę ostrożnie wylej, skrobię zaś dodaj do ziemniaków.
  4. Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój cebulę. Boczek wytop na suchej patelni i kiedy lekko zbrązowieje, dodaj cebulę. W razie potrzeby dodaj odrobinę smalcu. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż ugotowane grzybki i całość podsmażaj 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  5. Wszystkie składniki farszu połącz ze sobą, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  6. Zajmij się ciastem. Na stolnicę przesiej mąkę. Gorącą wodę wymieszaj z solą i masłem i dodaj do mąki. Zacznij zagniatać, jednak najpierw mieszaj ciasto łyżką, by się nie oparzyć. Zagnieć ciasto tak, by było gładkie i elastyczne.
  7. Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich rozwałkuj, jednak nie zbyt cienko, powinno mieć grubość ok. 1,5 do 2 mm. Następnie z ciasta wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu - nie nakładaj jednak za dużo, żeby pierogi łatwo się sklejały.
  8. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Pamiętaj, że woda nie powinna mocno bulgotać, powinna jedynie "mrugać". Gotuj ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia.
Więcej o: