Różnego rodzaju smarowidła świetnie sprawdzają się na kanapkach lub jeszcze gorących tostach. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach, ale okazuje się, że zrobienie ich samodzielnie nie jest wcale takie trudne. Ostatnio podjęłam się zrobienia przysmaku, który kojarzy mi się z dzieciństwem i byłam zachwycona. Dokonałam jednej zmiany, która była bardzo trafna.
Radu Sebastian /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Gdy decydujemy się na robienie kanapek, do naszej głowy przychodzi myśl, by położyć na nich ser i wędlinę. Taka klasyczna wersja każdemu smakuje i jest bardzo uniwersalna. Jednak zamiast tych produktów warto czasem zaszaleć i zrobić domowej roboty smarowidło. W taki sposób możemy nie tylko urozmaicić nasz posiłek, a także posmakować czegoś nowego. Ostatnio postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa, ale nie kupowałam go w sklepie, tylko zrobiłam w domu.
REKLAMA
Zobacz wideo Paprykarz
To, czego się podjęłam z pewnością zna wiele osób. Swego czasu paprykarz był bardzo popularny i jadło się puszkę za puszkę. Teraz może niewiele osób po niego sięga, co jest ogromnym błędem. Jest on przepyszny, a wykonany samodzielnie może zyskać nowy smak. Zamiast ryżu użyłam do niego kaszy jaglanej, która okazała się świetnym wyborem.
Przepis na paprykarz z sardynek i kaszy jaglanej
Składniki
2 puszki sardynek w oleju,
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
2 marchewki,
pietruszka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
2 łyżki przecieru z papryki,
pół puszki pomidorów z puszki,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Kaszę dokładnie wypłucz, a następnie odsącz na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki i ponownie odsącz z nadmiaru wody.
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj kaszę. Gotuj ją na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę i będzie idealnie ugotowana.
Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż całość przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
Do warzyw dodaj startą marchewkę i pietruszkę oraz dopraw do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
Smaż wszystko, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj odsączone z soku i rozgniecione widelcem pomidory z puszki oraz przecier z papryki. Całość wymieszaj i smaż, aż warzywa będą miękkie. Patelnię zdejmij z ognia.
Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną przełóż na patelnię, dodaj odsączone z oleju i posiekane na drobniejsze kawałki sardynki. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli jest taka konieczność, to jeszcze raz dopraw do smaku.
Przełóż paprykarz do zamykanego pojemnika i odstaw do wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, wtedy wszystkie smaki się przegryzą.