-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak ten klasyczny smak można w prosty sposób zmodyfikować. Ja to zrobiłam, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie, tradycyjna potrawa stała się lepsza.
Zupa ogórkowa stoi na podium polskich zup. Dla niektórych jest nawet lepsza niż pomidorowa, czy klasyczny rosół. Jem polskim domu jest jeden, sprawdzony przepis, którego każdy się trzyma. Ja jednak wychodzę mu naprzeciw i podpowiadam, że można zrobić tę zupę jeszcze lepiej. Jak to uzyskać?
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa
Wystarczy zamienić główny składnik. Tradycyjna ogórkowa wykonana jest z ogórków kiszonych, natomiast moja wersja ich nie posiada. Zamiast tego używamy małosolnych, które są jeszcze smaczniejsze. Jeśli masz duży zapas tych warzyw, nie wahaj się i wykonaj z nich to treściwe danie.
Przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 4 duże ziemniaki,
- 400 g ogórków małosolnych,
- woda z zalewy,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 150 ml śmietanki,
- 2 łyżki koperku,
- łyżka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do większego garnka wlej 2 l wody, wrzuć żeberka wieprzowe, ziele angielskie, a także liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie wyłów szumowiny.
- W tym czasie marchewkę, pietruszkę cebulę, ziemniaki i czosnek obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po upływie 2 godzin dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę i podpieczoną nad ogniem cebulę. Gotuj wszystko przez kolejne 20 minut.
- W połowie gotowania wrzuć do składników ziemniaki. Całość gotuj do miękkości warzyw.
- W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i dodaj je do zupy. Wlej również pół szklanki zalewy. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Po ugotowaniu zdejmij potrawę z ognia, odlej chochlę wywaru do miseczki i dodaj do tego śmietankę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy, cały czas mieszając.
- Na koniec wyłów mięso, oddziel je od kości i ponownie umieść w garnku. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki i koperek.