Do zimy jeszcze daleko, ale już teraz warto myśleć o pysznych gotowcach na obiad. Nie ma nic lepszego, niż rozkoszowanie się przepysznym, letnim daniem w zimny, pochmurny dzień. Jak zatem zrobić leczo do słoików, żeby mieć pewność, że wytrzyma kilka miesięcy w piwnicy? Uważaj na kiełbaskę. Wiadomo, leczo bez kiełbasy nie istnieje, ale kiedy ją dodasz do potrawy i zapasteryzujesz, może okazać się, że kiełbasa była słabej jakości i zaczęła się psuć. Lepiej nie igrać z ogniem i jadem kiełbasianym i dodać podsmażoną kiełbaskę dopiero wtedy, kiedy zechcemy podgrzać leczo w rondelku.
Składniki:
Kiedy słoiki ostygną, przenieś je w suche i chłodne miejsce. Najlepiej sprawdzi się piwnica lub spiżarnia, ale może to być także szafka kuchenna. Kiedy chcesz zjeść leczo z wkładką, po prostu w rondelku podsmaż kiełbaskę lub boczek i dodaj potrawę. Wymieszaj i duś chwilę na średniej mocy palnika, by warzywa przeniknęły aromatem mięsa.