Zupa ziemniaczana jak spod strzechy. Przyda się tłuste i uwielbiana przyprawa

Zupa ziemniaczana to strawa dawnej biedoty, gdzie pod (nie)dostatkiem było ziemniaków, trochę warzyw, czasami jakieś mięsne, tłuste odpadki - przepraszam, że tak brzydko to nazwałam. Zupa ziemniaczana ma swój charakter, jest pyszna i bardzo aromatyczna właśnie przez te mięsne odpadki i przyprawę, którą Polacy bardzo lubią.

Zupa ziemniaczana to zbawienie w zimowe i ponure dni. Przepis jest bardzo prosty, ale moja babcia zawsze dodawała do zupy ziemniaczanej podsmażone podgardle. Ten smak pamiętam do dziś i chętnie podpowiem, jak zrobić najlepszą zupę z ziemniaków.

Zobacz wideo Zobacz przepis na zaskakującą zupę

Zupa ziemniaczana - dawny przepis na nie lada wyżerkę

Składniki:

  • ok. 700-800 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • ok. 300-400 g podgardla wieprzowego,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
  • śmietana 18 proc.
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i włóż do niego obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ziemniaki. Zalej wodą i dodaj kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj pokrojone w kostkę podgardle. Smaż, aż włókna mięsa się zamkną. Następnie dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę.
  3. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, a mięso z łatwością pozwoli się nadziać na widelec, dopraw do smaku przyprawami. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Z zupy odlej szklankę wywaru i zahartuj w nim śmietanę (ok. 2 łyżek). Następnie wlej zahartowaną śmietanę do garnka i ponownie zagotuj. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką.
Więcej o: