Ten rarytas przenosi mnie do lat dzieciństwa. Tak robiła go moja babcia i nie wyobrażam sobie inaczej

Co zrobić na śniadanie, aby smakowało całej rodzinie, a przygotowanie wymagało tylko kilku składników i zajęło mniej niż pół godziny? Moja babcia zawsze znała odpowiedź na to pytanie. Jednym z przepisów, który królował w jej kuchni, był chleb w jajku z serem. Jest naprawdę pyszny i łatwy do zrobienia.

Chleb w jajku to klasyka dzieciństwa, a czy można jakoś ulepszyć ten prosty przepis? Jak najbardziej. Wystarczy, tak jak moja babcia, dodać do jajek kilka innych składników, a zamiast smażyć - upiec w piekarniku. Dzięki temu krokowi rarytas jest znacznie zdrowszy. Co konkretnie jest potrzebne? Zobaczcie sami. Na pewno pokochacie ten przepis.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Chleb w jajku z serem z piekarnika. To moje ulubione śniadanie

Kiedy przygotowuje chleb w jajku, przenoszę się do beztroskich czasów dzieciństwa. Gdy spędzałam wakacje u babci, zawsze zajadałam się nim w najlepsze. Do przygotowania potrzebne jest oczywiście pieczywo, najlepiej już nieco czerstwe, oraz jajka i ser żółty. Jednak to nie wszystko. Oto pełna lista potrzebnych produktów.

Składniki:

  • kromki chleba (najlepiej nieco czerstwego),
  • jajka,
  • ser żółty - plastry lub starty,
  • zioła i przyprawy - natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz i suszona papryka.

Oprócz tego przyda się też tłuszcz i mąka lub papier do pieczenia, aby zabezpieczyć blachę do pieczenia.

Jak zrobić chleb w jajku z serem z piekarnika? To szybkie i łatwe danie

Przyrządzanie chleba w jajku z serem z piekarnika zacznij od przygotowania blachy. Natrzyj ją tłuszczem i posyp mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Nagrzej również piekarnik do 180 st. Celsjusza. Teraz zajmij się samym chlebem według poniższej instrukcji.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miseczki bądź głębokiego talerza i rozmieszaj na jednolitą masę.
  2. Dodaj posiekane zioła i przyprawy. Wymieszaj wszystko starannie.
  3. Teraz namocz każdą z przygotowanych kromek chleba w masie jajecznej i połóż na blasze. Na koniec posyp je serem.
  4. Włóż blachę do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 
Więcej o: