Chleb w jajku to klasyka dzieciństwa, a czy można jakoś ulepszyć ten prosty przepis? Jak najbardziej. Wystarczy, tak jak moja babcia, dodać do jajek kilka innych składników, a zamiast smażyć - upiec w piekarniku. Dzięki temu krokowi rarytas jest znacznie zdrowszy. Co konkretnie jest potrzebne? Zobaczcie sami. Na pewno pokochacie ten przepis.
Kiedy przygotowuje chleb w jajku, przenoszę się do beztroskich czasów dzieciństwa. Gdy spędzałam wakacje u babci, zawsze zajadałam się nim w najlepsze. Do przygotowania potrzebne jest oczywiście pieczywo, najlepiej już nieco czerstwe, oraz jajka i ser żółty. Jednak to nie wszystko. Oto pełna lista potrzebnych produktów.
Składniki:
Oprócz tego przyda się też tłuszcz i mąka lub papier do pieczenia, aby zabezpieczyć blachę do pieczenia.
Przyrządzanie chleba w jajku z serem z piekarnika zacznij od przygotowania blachy. Natrzyj ją tłuszczem i posyp mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Nagrzej również piekarnik do 180 st. Celsjusza. Teraz zajmij się samym chlebem według poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania: