Co zrobić, by jeść smaczniejsze śniadania? Zrób tę pastę. Wystarczy chwila, by była gotowa

Śniadania to dla wielu trudny temat. Jedni uwielbiają je przygotowywać, inni nie mają pomysłów, bo mogą wtedy zjeść. Na pomoc przychodzą wtedy szybkie, a do tego smaczne przepisy, z którymi to staje się łatwiejsze. Można je zrobić w kilka chwil, a ich smak zostaje z nami na długo.

Nie jest to czasem oczywiste, ale aby zrobić coś ciekawego do jedzenia, czasem nie trzeba wiele. Wystarczy chwila czasu, kilka składników i gotowe. Tak właśnie jest z tym pomysłem na śniadaniową pastę. Wyróżnia się swoim charakterystycznym, lekko pikantnym smakiem, a także świetnym kolorem. Dzielnie zastępuje połączenie wędliny i sera, z którym nie możemy się rozstać.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Pasta rybna, którą znajdziesz poniżej, jest naprawdę wyjątkowa. Dlaczego? Jak już zdążyliśmy wspomnieć, ma pikantny posmak, który spodoba się każdemu miłośnikowi takich smaków. Do tego można w niej zasmakować zielonych oliwek, które uprzednio zostały nadziane. Możesz zrobić je w domu, lub kupić gotowe w supermarkecie. By pasta była smaczna i wyrazista, wykorzystuje się do niej popularną makrelę. Jest ona nie tylko łatwo dostępna, ale również przepyszna i uniwersalna.

Przepis na pikantną pastę rybną

Składniki

  • wędzona makrela,
  • 2 ugotowane jajka na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • kilka zielonych oliwek nadziewanych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się rybą. Zdejmij z niej skórę i pozbądź się wszystkich ości. Mięso z ryby przenieś do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Ugotowane jajka ostudź, obierz i drobno posiekaj. Połowę przygotowanych oliwek również drobno posiekaj, pozostałe przekrój na pół.
  3. Do ryby znajdującej się w misce, dodaj jajka, oliwki i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj, by składniki mogły się połączyć. Na sam koniec dopraw pastę solą i pieprzem według uznania, a także ostrą papryką, ponownie zamieszaj.
  4. Gotową pastę przełóż do salaterek, a górę możesz ozdobić resztą pokrojonych oliwek. Włóż ją do lodówki, by się schłodziła, a później podawaj na pieczywie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.