Obsmaż, zmiksuj i wstaw do lodówki. Tak właśnie powstaje pasztet bez pieczenia. Użyj tylko tego mięsa

Robienie pasztetów może kojarzyć się z długim i żmudnym przygotowywaniem. Najpierw trzeba połączyć wszystkie składniki, by później zapiec je w piekarniku. Ten przepis omija pieczenie, dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się efektem końcowym. Zrób go według naszych wskazówek i sprawdź, jak jest smaczny.

Szybkie przepisy, które omijają tradycyjne metody gotowania, to prawdziwa perełka w każdej kuchni. Kiedy nie masz ochoty na długie pieczenie, a chcesz cieszyć się domowym smakiem, istnieje wiele sposobów, by osiągnąć efekt godny mistrza. Jednym z takich przepisów, który z pewnością cię zaskoczy, jest pasztet, który nie wymaga pieczenia. Tak, dobrze czytasz – żadnego włączania piekarnika, a efekt końcowy będzie równie satysfakcjonujący.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbka, główny składnik tego pasztetu, jest nie tylko bogata w wartości odżywcze, ale również doskonale nadaje się do przepisów, które stawiają na prostotę i szybkość wykonania. Dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom ten pasztet bez pieczenia stanie się niezbędnym elementem twojego menu, idealnym zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. To smak, który nie potrzebuje długiego pieczenia, by zachwycić swoją głębią i aromatem.

Przepis na pasztet bez pieczenia

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych,
  • 4 jajka,
  • cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka śmietany 22%,
  • łyżka brandy (opcjonalnie),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Wątróbki dokładnie opłucz, starannie osusz i usuń tłuszcz oraz żyłki. Jajka ugotuj na twardo, następnie je ostudź, obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio gorący, ułóż na nim wątróbki, które wcześniej obtoczyłeś w mące. Smaż je na średnim ogniu, by środek się dosmażył, a na zewnątrz były dalej smakowite i nieprzypalone. W trakcie smażenia lekko je posól, a gdy będą gotowe, zdejmij z ognia.
  3. Na tym samym tłuszczu, na którym smażona była wątróbka, podsmaż posiekaną cebulę. Ma być ona lekko zarumieniona, ale nie spalona.
  4. Wątróbkę i cebulę przełóż do większej miski, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj za pomocą blendera. Do masy wlej brandy, jeśli używasz, dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Gotowy pasztet przełóż do odpowiednich naczyń i włóż do lodówki. W takiej formie jest gotowy do podania, świetnie pasuje do razowego chleba.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.