Ta zupa smakuje jak wakacje na Krecie. Zrób na obiad, a zapomnisz o pomidorowej

Polacy uwielbiają zupy i niemal codziennie na naszych stołach jakaś się pojawia. Jednak gusta Polaków wirują wokół pomidorowej, rosołu lub barszczu, a prawda jest taka, że istnieje mnóstwo równie dobrych, jeśli nie lepszych zup. Dziś podpowiemy, jak zrobić jedną z nich. Podstawą jest owoc, wcale nie słodki.

O zupie cytrynowej wciąż niewielu Polaków słyszało, natomiast w Grecji jest tak samo popularna, co u nas choćby krupnik. Przepis na zupę cytrynową jest bardzo łatwy, a smak potrawy przeniesie cię wprost na słoneczną Kretę. Co musisz zrobić? Uważać na jajka

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Zupa cytrynowa. Przepis na grecką ucztę w twojej kuchni

Składniki:

  • 2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
  • 2 średnie cytryny,
  • ok. 50 ml soku z cytryny,
  • 1 większa cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • oliwa z oliwek,
  • makaron orzo,
  • sól, pieprz (najlepiej biały), 3-4 listki laurowe.

Zupa cytrynowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj mięso z bulionu oraz makaron orzo - ok. 150 g. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
  4. Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny, Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
  5. Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.
Więcej o: