-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta zupa smakuje jak wakacje na Krecie. Zrób na obiad, a zapomnisz o pomidorowej
Ta zupa smakuje jak wakacje na Krecie. Zrób na obiad, a zapomnisz o pomidorowej
Polacy uwielbiają zupy i niemal codziennie na naszych stołach jakaś się pojawia. Jednak gusta Polaków wirują wokół pomidorowej, rosołu lub barszczu, a prawda jest taka, że istnieje mnóstwo równie dobrych, jeśli nie lepszych zup. Dziś podpowiemy, jak zrobić jedną z nich. Podstawą jest owoc, wcale nie słodki.
O zupie cytrynowej wciąż niewielu Polaków słyszało, natomiast w Grecji jest tak samo popularna, co u nas choćby krupnik. Przepis na zupę cytrynową jest bardzo łatwy, a smak potrawy przeniesie cię wprost na słoneczną Kretę. Co musisz zrobić? Uważać na jajka.
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!
Zupa cytrynowa. Przepis na grecką ucztę w twojej kuchni
Składniki:
- 2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
- 2 średnie cytryny,
- ok. 50 ml soku z cytryny,
- 1 większa cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- posiekana kolendra lub natka pietruszki,
- 2 niewielkie marchewki,
- oliwa z oliwek,
- makaron orzo,
- sól, pieprz (najlepiej biały), 3-4 listki laurowe.
Zupa cytrynowa - sposób wykonania:
- Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj mięso z bulionu oraz makaron orzo - ok. 150 g. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny, Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
- Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.