Polacy uwielbiają zupy i niemal codziennie na naszych stołach jakaś się pojawia. Jednak gusta Polaków wirują wokół pomidorowej, rosołu lub barszczu, a prawda jest taka, że istnieje mnóstwo równie dobrych, jeśli nie lepszych zup. Dziś podpowiemy, jak zrobić jedną z nich. Podstawą jest owoc, wcale nie słodki.
Candice Bell / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
O zupie cytrynowej wciąż niewielu Polaków słyszało, natomiast w Grecji jest tak samo popularna, co u nas choćby krupnik. Przepis na zupę cytrynową jest bardzo łatwy, a smak potrawy przeniesie cię wprost na słoneczną Kretę. Co musisz zrobić? Uważać na jajka.
REKLAMA
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!
Zupa cytrynowa. Przepis na grecką ucztę w twojej kuchni
Składniki:
2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj mięso z bulionu oraz makaron orzo - ok. 150 g. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny, Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.