Najsłynniejszą sałatką świata wcale nie jest jarzynowa ani Cezar. Sałatkę grecką można zamówić w restauracjach niemal na całym świecie i uwielbiamy ją za jej smak oraz prostotę. Jednak bardzo często zdarza się, że Polacy dodają do niej pewien składnik, którego w oryginale zwyczajnie nie ma. Bez niego sałatka i tak jest wyśmienita.
Liv friis-larsen /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Na pewno każdy chociaż raz w życiu jadł sałatkę grecką, ale nie każdy oryginalną sałatkę grecką. Nie mówię tu o tym, że nie był w Grecji, chodzi o coś innego. Sałatka grecka jest bardzo prosta i składa się z zaledwie kilku składników, wśród których nie ma sałaty. Tak, Polacy notorycznie dodają do sałatki greckiej sałatę. Nie jest to zbrodnia i nikt nam za to głowy nie ukręci, ale za każdym razem, kiedy dodajesz do greckiej sałatki sałatę, jedna staruszka z Aten po cichutku płacze.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na wyśmienity tabbouleh
Sałatka grecka - oryginalny przepis. Zapomnij o sałacie
Składniki:
3 duże, soczyste pomidory,
3 większe ogórki
1 większa czerwona cebula
100 g sera feta (najlepiej oryginalnego)
czarne oliwki, najlepiej odmiany Kalamata (ilość dowolna),
dobrej jakości oliwa z oliwek,
oregano, sól.
Oryginalna sałatka grecka - sposób wykonania:
Warzywa oczyść, cebulę obierz z łupin. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać. Teraz przygotuj pstry nóż.
Zacznij kroić warzywa - pamiętaj, że w sałatkę greckiej kawałki warzyw powinny być duże - pomiń krojenie w drobną kostkę - składniki nie muszą być też pokrojone równo, z wyjątkiem cebuli - tę pokrój w piórka.
Pokrojone warzywa włóż do miski, dodaj oliwki (jeśli mają pestki, wcześniej je usuń). Dopraw solą i oregano (możesz użyć też innych przypraw, jednak nie kombinuj na przykład z curry lub ostrą papryką).
Warzywa wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i na wierzchu połóż kawałek sera feta. Możesz także pokruszyć fetę - w Grecji sałatkę podają i tak, i tak.