Na pewno każdy chociaż raz w życiu jadł sałatkę grecką, ale nie każdy oryginalną sałatkę grecką. Nie mówię tu o tym, że nie był w Grecji, chodzi o coś innego. Sałatka grecka jest bardzo prosta i składa się z zaledwie kilku składników, wśród których nie ma sałaty. Tak, Polacy notorycznie dodają do sałatki greckiej sałatę. Nie jest to zbrodnia i nikt nam za to głowy nie ukręci, ale za każdym razem, kiedy dodajesz do greckiej sałatki sałatę, jedna staruszka z Aten po cichutku płacze.
Zobacz wideo Zobacz przepis na wyśmienity tabbouleh
Sałatka grecka - oryginalny przepis. Zapomnij o sałacie
Składniki:
- 3 duże, soczyste pomidory,
- 3 większe ogórki
- 1 większa czerwona cebula
- 100 g sera feta (najlepiej oryginalnego)
- czarne oliwki, najlepiej odmiany Kalamata (ilość dowolna),
- dobrej jakości oliwa z oliwek,
- oregano, sól.
Oryginalna sałatka grecka - sposób wykonania:
- Warzywa oczyść, cebulę obierz z łupin. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać. Teraz przygotuj pstry nóż.
- Zacznij kroić warzywa - pamiętaj, że w sałatkę greckiej kawałki warzyw powinny być duże - pomiń krojenie w drobną kostkę - składniki nie muszą być też pokrojone równo, z wyjątkiem cebuli - tę pokrój w piórka.
- Pokrojone warzywa włóż do miski, dodaj oliwki (jeśli mają pestki, wcześniej je usuń). Dopraw solą i oregano (możesz użyć też innych przypraw, jednak nie kombinuj na przykład z curry lub ostrą papryką).
- Warzywa wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i na wierzchu połóż kawałek sera feta. Możesz także pokruszyć fetę - w Grecji sałatkę podają i tak, i tak.