Polacy ciągle przekręcają oryginalny przepis. Sałatkę grecką robi się bez tego dodatku

Najsłynniejszą sałatką świata wcale nie jest jarzynowa ani Cezar. Sałatkę grecką można zamówić w restauracjach niemal na całym świecie i uwielbiamy ją za jej smak oraz prostotę. Jednak bardzo często zdarza się, że Polacy dodają do niej pewien składnik, którego w oryginale zwyczajnie nie ma. Bez niego sałatka i tak jest wyśmienita.

Na pewno każdy chociaż raz w życiu jadł sałatkę grecką, ale nie każdy oryginalną sałatkę grecką. Nie mówię tu o tym, że nie był w Grecji, chodzi o coś innego. Sałatka grecka jest bardzo prosta i składa się z zaledwie kilku składników, wśród których nie ma sałaty. Tak, Polacy notorycznie dodają do sałatki greckiej sałatę. Nie jest to zbrodnia i nikt nam za to głowy nie ukręci, ale za każdym razem, kiedy dodajesz do greckiej sałatki sałatę, jedna staruszka z Aten po cichutku płacze.

Zobacz wideo Zobacz przepis na wyśmienity tabbouleh

Sałatka grecka - oryginalny przepis. Zapomnij o sałacie

Składniki:

  • 3 duże, soczyste pomidory,
  • 3 większe ogórki
  • 1 większa czerwona cebula
  • 100 g sera feta (najlepiej oryginalnego)
  • czarne oliwki, najlepiej odmiany Kalamata (ilość dowolna),
  • dobrej jakości oliwa z oliwek,
  • oregano, sól.

Oryginalna sałatka grecka - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść, cebulę obierz z łupin. Pomidorów i ogórków nie musisz obierać. Teraz przygotuj pstry nóż.
  2. Zacznij kroić warzywa - pamiętaj, że w sałatkę greckiej kawałki warzyw powinny być duże - pomiń krojenie w drobną kostkę - składniki nie muszą być też pokrojone równo, z wyjątkiem cebuli - tę pokrój w piórka.
  3. Pokrojone warzywa włóż do miski, dodaj oliwki (jeśli mają pestki, wcześniej je usuń). Dopraw solą i oregano (możesz użyć też innych przypraw, jednak nie kombinuj na przykład z curry lub ostrą papryką).
  4. Warzywa wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i na wierzchu połóż kawałek sera feta. Możesz także pokruszyć fetę - w Grecji sałatkę podają i tak, i tak.
Więcej o: