Nie mięso mielone i makaron. Robię lasagne z tego warzywa i szynki. Smakuje i wygląda wybornie

Sezon na cukinię kończy się dopiero wtedy, gdy nadchodzą pierwsze przymrozki. Do tego czasu warto wykorzystać potencjał warzywa i zrobić z niego pyszny obiad. Koniecznie wypróbuj przepis na lasagne z szynką i serem.

Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego tak chętnie wykorzystujemy ją w kuchni. To bogactwo witaminy B i C, błonnika, potasu, kwasu foliowego i magnezu. Warzywo ma delikatny smak i jest miękkie, dlatego świetnie sprawdza się do przygotowania zapiekanek, placków, farszu oraz jako składnik sałatek. Ja postanowiłam wykorzystać je do zrobienia lasagne.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Zrób na obiad pyszną lasagne. Przepis jest banalny i wystarczy kilka składników

Obiad z cukinią w roli głównej to przepis na pyszny i zdrowy posiłek. Warzywo świetnie sprawdza się jako baza i zastępuje makaron. Do przygotowania lazanii będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 5 cukinii,
  • 200 g gotowanej szynki,
  • 250 g mozzarelli,
  • 100 g parmezanu,
  • sól.

Zacznij od umycia cukinii (nie trzeba jej obierać) i pokrojenia jej w cienkie plastry. Wyłóż je na dnie naczynia żaroodpornego i oprósz solą. Dzięki temu warzywo zmięknie. Nie przesadź jednak z ilością przyprawy, bo w przepisie mamy parmezan, który sam w sobie jest słony.

PORADA! Zamiast mozzarelli możesz użyć włoskiego sera scamorza. Jest delikatny w smaku, ma charakterystyczny posmak mleka i da się w nim wyczuć słodką nutę.

Lasagne z cukinią
Lasagne z cukinią pexels.com/Anna Guerrero

Lasagne z cukinią i mozzarellą. Wygląda równie dobrze co smakuje

Na posolonych plasterkach cukinii rozłóż plastry szynki. Dodaj porwane w rękach kawałki sera mozzarella i posyp startym parmezanem. Następnie powtórz wszystko, żeby stworzyć drugą warstwę, tj. połóż cukinię, szynkę i dwa rodzaje sera. Jeśli w naczyniu żaroodpornym będziesz miał jeszcze miejsce, powtarzaj wszystkie kroki do momentu, aż zapełnisz całe. Ostatnią warstwą powinien być jednak zawsze ser - wtedy składniki idealnie się zapieką. Włóż lasagne do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. przez pół godziny.

Więcej o: