Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego tak chętnie wykorzystujemy ją w kuchni. To bogactwo witaminy B i C, błonnika, potasu, kwasu foliowego i magnezu. Warzywo ma delikatny smak i jest miękkie, dlatego świetnie sprawdza się do przygotowania zapiekanek, placków, farszu oraz jako składnik sałatek. Ja postanowiłam wykorzystać je do zrobienia lasagne.
Obiad z cukinią w roli głównej to przepis na pyszny i zdrowy posiłek. Warzywo świetnie sprawdza się jako baza i zastępuje makaron. Do przygotowania lazanii będą ci potrzebne następujące składniki:
Zacznij od umycia cukinii (nie trzeba jej obierać) i pokrojenia jej w cienkie plastry. Wyłóż je na dnie naczynia żaroodpornego i oprósz solą. Dzięki temu warzywo zmięknie. Nie przesadź jednak z ilością przyprawy, bo w przepisie mamy parmezan, który sam w sobie jest słony.
PORADA! Zamiast mozzarelli możesz użyć włoskiego sera scamorza. Jest delikatny w smaku, ma charakterystyczny posmak mleka i da się w nim wyczuć słodką nutę.
Na posolonych plasterkach cukinii rozłóż plastry szynki. Dodaj porwane w rękach kawałki sera mozzarella i posyp startym parmezanem. Następnie powtórz wszystko, żeby stworzyć drugą warstwę, tj. połóż cukinię, szynkę i dwa rodzaje sera. Jeśli w naczyniu żaroodpornym będziesz miał jeszcze miejsce, powtarzaj wszystkie kroki do momentu, aż zapełnisz całe. Ostatnią warstwą powinien być jednak zawsze ser - wtedy składniki idealnie się zapieką. Włóż lasagne do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. przez pół godziny.