Tego jeszcze nie grali. Klasyczny polski obiad zamknięty w babeczkach. Spróbowałam, jest obłędny

Tradycyjny polski obiad z ziemniakami wcale nie musi być nudny. Wystarczy postawić na nieco inną formę. Ja niedawno wypróbowałam obiadowych babeczek i muszę przyznać, że są naprawdę rewelacyjne. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.

Klasyczny polski obiad to ziemniaki, surówka i kotlety. W naszych domach króluje również kalafior. A czy można go ciekawie przyrządzić? Jak najbardziej. Udowodnił to znany restaurator Gaweł Czajka, który zaprezentował na Instagramie przepis na kalafiorowo-ziemniaczane zapiekanki. Nazwał je klasycznym polskim obiadem zamkniętym w babeczkach. Zresztą sprawdźcie sami. Na pewno nie pożałujecie. 

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Klasyczny polski obiad w babeczkach. Potrzebne są tylko podstawowe składniki

Do przygotowania kalafiorowo-ziemniaczanych babeczek obiadowych potrzeba tylko kilku składników. Przede wszystkim oczywiście owego kalafiora, ziemniaków i bułki tartej, ale nie tylko. Oto pełna lista składników, z których powinno wyjść od sześciu do ośmiu rarytasów.

Składniki:

  • kalafior,
  • ziemniaki - od sześciu do ośmiu sztuk,
  • słodka śmietana (30-36 proc.) - opakowanie,
  • ser żółty - 100 gramów,
  • jajka - dwie sztuki,
  • cytryna
  • tymianek - cztery gałązki,
  • masło - do nasmarowania foremek,
  • bułka tarta - do kruszonki,
  • sól i pieprz - do smaku.
 

Jak przygotować polski obiad w babeczkach? Naprawdę łatwo i szybko się go robi

Przyrządzanie zapiekanek kalafiorowo-ziemniaczanych zacznij od przygotowania foremek, które trzeba posmarować masłem. W tym samym czasie podgotuj też ziemniaki. Potem kontynuuj pracę, trzymając się poniższej instrukcji.

Sposób przygotowania:

  1. Podgotowane ziemniaki ułóż po jednym w foremce i ugnieć szklanką, aby stworzyć bazę. Podpiecz je w piekarniku przez kwadrans w 210 st. Celsjusza.
  2. Przygotuj farsz - wymieszaj śmietankę z jajkami, sokiem z cytryny, tymiankiem i przyprawami.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce. Posyp nim dno babeczek, a na to wylej trochę śmietankowego farszu.
  4. Do każdej babeczki włóż kilka różyczek kalafiora i polej śmietankowym farszem.
  5. Piecz przez około 35 minut w 190 st. Celsjusza, do momentu aż się zarumienią.
  6. Teraz przygotuj kruszonkę, podsmażając bułkę tartą na maśle. Posyp nią gotowe babeczki. Podawaj jeszcze gorące. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: