Tomasz Strzelczyk od dawna raczy nas swoimi wyśmienitymi przepisami na YouTube. Znany jest z tego, że stawia na klasyczne dania i zwykłe, proste, ale zarazem pyszne składniki. Ostatnio pokazał, jak zrobić przepyszny pasztet. Z tego połączenia wyszedł rarytas prima sort.
screen Youtube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA www.youtube.com/watch?v=reHXmMqLnZc
REKLAMA
REKLAMA
Tomasz Strzelczyk od lat raczy nas niezwykłymi przepisami na kanale Oddaszfartucha. Uczestnik MasterChefa pokazuje, że z prostych składników można zrobić naprawdę przepyszne dania, przy czym wierny jest kuchni polskiej. Ostatnio na tapet wziął pasztet. Ale nie taki zwykły. Użył wątróbki i pieczarek. Wyszło mu z tego coś fantastycznego.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na zaskakujące kotlety
Strzelczyk znowu zaszalał. Ten pasztet jest obłędny
Składniki:
500 g pieczarek, najlepiej brązowych,
500 g wątróbki drobiowej,
2 cebule,
6 małych ząbków czosnku,
50 g masła,
30 ml śmietanki 30 proc.,
3 łyżki serka śmietankowego,
pęczek tymianku,
masło klarowane,
sól i pieprz do smaku.
Pasztet z wątróbki i pieczarek Tomasza Strzelczyka - sposób wykonania:
Pieczarki pokrój w plastry i razem z posiekaną w kostkę cebulą podsmaż na odrobinie masła klarowanego.
Przygotuj blender kielichowy i włóż do niego podsmażone pieczarki. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, dość mocno zrumień osuszoną wątróbkę.
Wątróbkę przewróć na drugą stronę, dodaj cebulę, czosnek, posiekany tymianek i trochę masła. Smaż przez ok. 10 minut.
Podsmażoną wątróbkę przełóż do blendera z pieczarkami. Dodaj śmietankę, serek śmietankowy i dopraw całość przyprawami.
Wszystko zblenduj na gładką masę i przełóż do pojemnika. Na wierzchu połóż kilka plastrów podsmażonych pieczarek i polej roztopionym masłem, wystarczy odrobina.
Pasztet schowaj do lodówki na od 8 do 10 godzin. Możesz go tam włożyć także na całą noc, by dobrze się zsiadł. Po tym czasie pasztet z pieczarkami powinien być już gotowy.