Strzelczyk zrobił taki pasztet, że o la la. Nie zgadniesz, co połączył z pieczarkami

Tomasz Strzelczyk od dawna raczy nas swoimi wyśmienitymi przepisami na YouTube. Znany jest z tego, że stawia na klasyczne dania i zwykłe, proste, ale zarazem pyszne składniki. Ostatnio pokazał, jak zrobić przepyszny pasztet. Z tego połączenia wyszedł rarytas prima sort.

Tomasz Strzelczyk od lat raczy nas niezwykłymi przepisami na kanale Oddaszfartucha. Uczestnik MasterChefa pokazuje, że z prostych składników można zrobić naprawdę przepyszne dania, przy czym wierny jest kuchni polskiej. Ostatnio na tapet wziął pasztet. Ale nie taki zwykły. Użył wątróbki i pieczarek. Wyszło mu z tego coś fantastycznego. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na zaskakujące kotlety

Strzelczyk znowu zaszalał. Ten pasztet jest obłędny

Składniki:

  • 500 g pieczarek, najlepiej brązowych,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 6 małych ząbków czosnku,
  • 50 g masła,
  • 30 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • pęczek tymianku,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz do smaku.
 

Pasztet z wątróbki i pieczarek Tomasza Strzelczyka - sposób wykonania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i razem z posiekaną w kostkę cebulą podsmaż na odrobinie masła klarowanego. 
  2. Przygotuj blender kielichowy i włóż do niego podsmażone pieczarki. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, dość mocno zrumień osuszoną wątróbkę. 
  3. Wątróbkę przewróć na drugą stronę, dodaj cebulę, czosnek, posiekany tymianek i trochę masła. Smaż przez ok. 10 minut. 
  4. Podsmażoną wątróbkę przełóż do blendera z pieczarkami. Dodaj śmietankę, serek śmietankowy i dopraw całość przyprawami. 
  5. Wszystko zblenduj na gładką masę i przełóż do pojemnika. Na wierzchu połóż kilka plastrów podsmażonych pieczarek i polej roztopionym masłem, wystarczy odrobina.
  6. Pasztet schowaj do lodówki na od 8 do 10 godzin. Możesz go tam włożyć także na całą noc, by dobrze się zsiadł. Po tym czasie pasztet z pieczarkami powinien być już gotowy.
Więcej o: