Śliwki dojrzewają jesienią, więc ciasto drożdżowe pełne tych słodkich owoców jest idealnym wypiekiem na powitanie tej pory roku. Tylko trzeba wybrać te najlepsze, dorodne i beż żadnych skaz. I oczywiście je wydrylować, czyli pozbawić pestek. A jak zrobić z nich pyszny deser? Oto przepis mojej babci na idealny, śliwkowy wypiek. Koniecznie go wypróbujcie.
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Poza owocami wymaga kilku innych składników
Ciasto ze śliwkami to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć. Kiedy podaję je w moim domu, zawsze znika w okamgnieniu. I trudno się dziwić, bo smakuje naprawdę obłędnie. Wypiek świetnie sprawdzi się zarówno jako poczęstunek dla gości, jak i przysmak do popołudniowej kawy. Co jest potrzebne do przygotowania? Oto lista produktów.
Składniki:
- śliwki bez pestek (najlepiej węgierki) - kilogram;
- mąka - cztery szklanki (w tym jedna i ćwierć na kruszonkę);
- masło - kostka i ćwierć (w tym pół kostki zimnego na kruszonkę);
- mleko (ciepłe, lecz nie gorące) - szklanka;
- cukier - szklanka (z tego połowa na kruszonkę);
- jajka - jedno całe i trzy żółtka;
- drożdże (świeże) - ćwierć kostki,
- aromat waniliowy - łyżeczka,
- sól - szczypta.
Jak upiec ciasto drożdżowe ze śliwkami? Naprawdę łatwo i każdy da radę
Pieczenie ciasta drożdżowego ze śliwkami zacznij od przygotowania zaczynu.
- Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodaj drożdże, odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj całość. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodaj resztę mąki, cukru, a także jajko, żółtka i masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je nawet przez 10 minut, aby było jędrne. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie umyj śliwki, wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Z mąki, masła i cukru utrzyj w dłoniach kruszonkę, uformuj w kulę i włóż do zamrażarki.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do posmarowanej masłem formy tak, aby wypełniło całą blachę.
- Teraz na placku ułóż śliwki, lekko je dociskając i posyp wszystko wyjętą z zamrażarki kruszonką.
- Ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, po czym zostaw do ostygnięcia. Podawaj posypane cukrem pudrem lub ozdobione lukrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.