To ciasto jest tak puszyste, że trudno zjeść tylko kawałek. Moja babcia zawsze podawała je do kawy

Z początkiem września w mojej kuchni zaczynają królować nie tylko przetwory, lecz także słodkie wypieki. Numerem jeden jest bez wątpienia szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis jest wyjątkowy, bo dostałam go od mojej babci. Od tego czasu nie wyobrażam sobie bez niego jesieni.

Śliwki dojrzewają jesienią, więc ciasto drożdżowe pełne tych słodkich owoców jest idealnym wypiekiem na powitanie tej pory roku. Tylko trzeba wybrać te najlepsze, dorodne i beż żadnych skaz. I oczywiście je wydrylować, czyli pozbawić pestek. A jak zrobić z nich pyszny deser? Oto przepis mojej babci na idealny, śliwkowy wypiek. Koniecznie go wypróbujcie.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Poza owocami wymaga kilku innych składników

Ciasto ze śliwkami to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć. Kiedy podaję je w moim domu, zawsze znika w okamgnieniu. I trudno się dziwić, bo smakuje naprawdę obłędnie. Wypiek świetnie sprawdzi się zarówno jako poczęstunek dla gości, jak i przysmak do popołudniowej kawy. Co jest potrzebne do przygotowania? Oto lista produktów.

Składniki:

  • śliwki bez pestek (najlepiej węgierki) - kilogram;
  • mąka - cztery szklanki (w tym jedna i ćwierć na kruszonkę);
  • masło - kostka i ćwierć (w tym pół kostki zimnego na kruszonkę);
  • mleko (ciepłe, lecz nie gorące) - szklanka;
  • cukier - szklanka (z tego połowa na kruszonkę);
  • jajka - jedno całe i trzy żółtka;
  • drożdże (świeże) - ćwierć kostki,
  • aromat waniliowy - łyżeczka,
  • sól - szczypta.

Jak upiec ciasto drożdżowe ze śliwkami? Naprawdę łatwo i każdy da radę

Pieczenie ciasta drożdżowego ze śliwkami zacznij od przygotowania zaczynu.

  1. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodaj drożdże, odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj całość. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie dodaj resztę mąki, cukru, a także jajko, żółtka i masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je nawet przez 10 minut, aby było jędrne. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie umyj śliwki, wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Z mąki, masła i cukru utrzyj w dłoniach kruszonkę, uformuj w kulę i włóż do zamrażarki.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż do posmarowanej masłem formy tak, aby wypełniło całą blachę.
  5. Teraz na placku ułóż śliwki, lekko je dociskając i posyp wszystko wyjętą z zamrażarki kruszonką.
  6. Ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, po czym zostaw do ostygnięcia. Podawaj posypane cukrem pudrem lub ozdobione lukrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.