Przepis na zupę czosnkową to pilnie strzeżony sekret mojej babci. Wykradłam go i się nim dzielę

Całe lato czekałam na idealny moment na przygotowanie mojej ulubionej zupy czosnkowej. W końcu się przełamałam i postanowiłam już teraz delektować się tym aromatycznym przysmakiem. Jak zrobić zupę z czosnku? Bardzo łatwo.

Przepis na zupę czosnkową to jeden z nielicznych, jakie udało mi się opanować do perfekcji. Duża w tym zasługa mojej babci, która na gotowaniu zna się jak mało kto. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad, koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Wystarczy, że przyrządzisz danie raz, a przepadniesz z kretesem i będziesz je robić regularnie. Powodzenia!

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak zrobić zupę z czosnku? Przepis na zupę czosnkową podkradłam babci

Kluczowe składniki w zupie czosnkowej to bez wątpienia dobrej jakości baza, czyli bulion. Może być zarówno mięsny, jak i warzywny. Aby posiłek był sycący, dodaj do niego ziemniaki. Wyjątkowy aromat z kolei zapewni dobrze dobrana mieszanka przypraw i ziół. Przydadzą ci się m.in. liście laurowe, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Zupa z czosnku świetnie sprawdzi się na codzienny obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

  • 1,2 l bulionu,
  • główka czosnku,
  • 5 ziemniaków,
  • cebula biała,
  • kilka łyżek śmietany 18 proc.,
  • łyżka masła,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • sól i pieprz.
Zupę czosnkową warto przyrządzać nie tylko jesienią i zimą
Zupę czosnkową warto przyrządzać nie tylko jesienią i zimą Fot.Tomasz Sta?'czak / Agencja Wyborcza.pl

Zupa czosnkowa z grzankami. Sposób przygotowania

Zacznij od rozpuszczenia masła na patelni. Podsmaż na nim obraną i posiekaną cebulę oraz wszystkie ząbki czosnku (obrane i drobno pokrojone). Smaż całość przez chwilę. Do garnka z gotującym się bulionem przełóż podsmażone warzywa. 

Ziemniaki umyj, obierz i również wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Kiedy się zarumienią, przenieś je do rondla z wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę pod przykryciem przez 20-30 minut, aż kartofle zmiękną. 

Po tym czasie wyjmij liście i ziarna. Zblenduj wszystko na gładki krem, po czym dodaj nieco kwaśnej śmietany. Dopraw zupę gałką muszkatołową, papryką, pieprzem oraz solą wedle uznania. W ostatnim etapie ponownie ją zmiksuj. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: