Marchewka słynie z wysokiej zawartości beta-karotenu oraz błonnika. W kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów, np. jako składnik sosów, zup oraz surówek. Możesz też zrobić z niej ciasto, frytki albo dodać do koktajlu warzywnego. Najpopularniejszym sposobem jest starcie marchewki na tarce i podanie w formie dodatku do obiadu.
Surówka z marchewki pasuje do wszystkiego: kotletów schabowych, mielonych, kurczaka, ryby, a nawet naleśników z serem. Większość osób idzie na łatwiznę i do warzywa dodaje jedynie łyżeczkę cukru oraz starte jabłko. To rzeczywiście smaczne połączenie, ale z biegiem czasu może się trochę znudzić. Właśnie dlatego warto wypróbować nieco bardziej złożony przepis. Będą ci potrzebne:
Pierwsze skrzypce gra tutaj musztarda Dijon. Ma ona kremową konsystencję i ostry, odrobinę słony smak. Idealnie sprawdza się do marynat i sosów.
Obierz marchewkę, zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Surówkę możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje, gdy trochę się "przegryzie". Włóż ją do lodówki na dwie godziny, a po wyjęciu będzie rozpływać się w ustach. Jeśli taka wersja surówki z marchewki do ciebie nie przemawia, ale masz już dość łączenia jej z jabłkiem, poeksperymentuj z dodatkami. Zamiast jabłka możesz dodać brzoskwinię, ananasa, pomarańcze albo mandarynki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Do surówki z marchewki można też wrzucić bakalie, prażone ziarna, tarty chrzan, imbir albo groszek konserwowy.