Dodaję łyżeczkę do surówki z marchewki. Spróbuj, a zobaczysz, jak podkręca smak. Lepsze niż jabłko

Surówka z marchewki często jest podawana w restauracjach. Później wielokrotnie próbujemy odtworzyć ten smak w domu i eksperymentujemy ze składnikami. Wypróbuj nasz przepis na ten pyszny dodatek do obiadu, a nie pożałujesz.

Marchewka słynie z wysokiej zawartości beta-karotenu oraz błonnika. W kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów, np. jako składnik sosów, zup oraz surówek. Możesz też zrobić z niej ciasto, frytki albo dodać do koktajlu warzywnego. Najpopularniejszym sposobem jest starcie marchewki na tarce i podanie w formie dodatku do obiadu.

Zobacz wideo Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!

Surówka z marchewki jak z restauracji. Jeden składnik robi robotę

Surówka z marchewki pasuje do wszystkiego: kotletów schabowych, mielonych, kurczaka, ryby, a nawet naleśników z serem. Większość osób idzie na łatwiznę i do warzywa dodaje jedynie łyżeczkę cukru oraz starte jabłko. To rzeczywiście smaczne połączenie, ale z biegiem czasu może się trochę znudzić. Właśnie dlatego warto wypróbować nieco bardziej złożony przepis. Będą ci potrzebne:

  • 4 marchewki,
  • połowa pęczka natki pietruszki,
  • połowa pęczka szczypiorku,
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Pierwsze skrzypce gra tutaj musztarda Dijon. Ma ona kremową konsystencję i ostry, odrobinę słony smak. Idealnie sprawdza się do marynat i sosów.

Najlepsza surówka z marchewki
Najlepsza surówka z marchewki pexels.com/Suzy Hazelwood

Najlepsza i najprostsza surówka z marchewki. Będziesz robić co weekend

Obierz marchewkę, zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Surówkę możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje, gdy trochę się "przegryzie". Włóż ją do lodówki na dwie godziny, a po wyjęciu będzie rozpływać się w ustach. Jeśli taka wersja surówki z marchewki do ciebie nie przemawia, ale masz już dość łączenia jej z jabłkiem, poeksperymentuj z dodatkami. Zamiast jabłka możesz dodać brzoskwinię, ananasa, pomarańcze albo mandarynki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Do surówki z marchewki można też wrzucić bakalie, prażone ziarna, tarty chrzan, imbir albo groszek konserwowy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.