Jak zrobić pyszne gęste, kremowe i aromatyczne risotto z grzybami i białym winem? Mieszanie ugotowanego ryżu z resztą składników to żadne risotto, a ryż z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić klasyczne włoskie danie wykorzystując ważny trik z ryżem, o którym mało Polaków wie. Chodzi o to, że ryż nie powinien się gotować, a najpierw zeszklić na oliwie i chłonąć stopniowo dolewany bulion i wino. To podstawa idealnego dania i jeśli zastosujesz tę metodę, zamienisz swoją kuchnię we włoską trattorię. A, i nie zapomnij o tymianku, to jeden z najlepszych przyjaciół grzybów.
Zobacz wideo Poznaj przepis na kultową przekąskę z Sycylii
Najlepsze danie z grzybami. To risotto wygrywa z każdym sosem i pierogami
Składniki:
- ok. 200-300 g świeżych, leśnych grzybów,
- 400 g ryżu do risotto (najlepiej arborio, jeśli nie masz, użyj innego, krótkoziarnistego),
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 średnie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub grzybowego (polecam wywar z grzybów gotowanych wcześniej do marynaty lub wywar z moczenia suszonych grzybów - ten jednak warto rozcieńczyć),
- dwie duże łyżki masła,
- 2-3 łyżki oliwy,
- ok. 150 g startego parmezanu,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Kremowe risotto z grzybami - sposób wykonania:
- Będą potrzebne dwie patelnie, jedna duża. Możesz użyć także głębokiego rondla. Do mniejszej patelni włóż łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby, wymieszaj i duś, aż będą miękkie.
- Do duszących się grzybów dodaj ok. pół szklanki bulionu, zmniejsz moc palnika i dodaj przeciśnięty czosnek. Patelnię przykryj pokrywką i duś, aż grzyby puszczą śluz i powstanie sos.
- Na kolejnej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy. Następnie dodaj ryż i smaż całość, aż ziarenka staną się przezroczyste. Następnie stopniowo dolewaj wino i poczekaj, aż odparuje. Ryż powinien chłonąć płyn na bieżąco.
- Następnie dolewaj po chochelce bulion, za każdym razem mieszając ryż i czekając, aż wchłonie cały płyn. Gdy ryż już będzie al dente, dodaj grzyby z cebulą, tymianek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Grzybowy sos powinien otulić ziarenka ryżu. Kiedy całość się połączy, dodaj parmezan, ponownie wymieszaj i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut.
Kiedy zaserwujesz takie risotto bliskim, każdy najpierw zapyta, z jakiej restauracji zostało to zamówione. To świetny pomysł na to, by porozpieszczać rodzinę i udowodnić, że grzyby to nie tylko sos i zupa.