To najlepsze danie z grzybami na świecie. Risotto we włoskim stylu wzbogacam jednym dodatkiem

Risotto to jedno z flagowych potraw kuchni włoskiej i istnieje mnóstwo wersji tego dania. My, Polacy nieco uprościliśmy je, mieszając ugotowany ryż z dodatkami. Nie o to w tym chodzi. Dziś mamy dla was przepis na najlepsze risotto z grzybami. Będzie aromatyczne i wyraziste, a to za sprawą jednego dodatku oraz odpowiedniego przygotowania ryżu. O gotowaniu w dużej ilości wody nie ma mowy.

Jak zrobić pyszne gęste, kremowe i aromatyczne risotto z grzybami i białym winem? Mieszanie ugotowanego ryżu z resztą składników to żadne risotto, a ryż z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić klasyczne włoskie danie wykorzystując ważny trik z ryżem, o którym mało Polaków wie. Chodzi o to, że ryż nie powinien się gotować, a najpierw zeszklić na oliwie i chłonąć stopniowo dolewany bulion i wino. To podstawa idealnego dania i jeśli zastosujesz tę metodę, zamienisz swoją kuchnię we włoską trattorię. A, i nie zapomnij o tymianku, to jeden z najlepszych przyjaciół grzybów. 

Zobacz wideo Poznaj przepis na kultową przekąskę z Sycylii

Najlepsze danie z grzybami. To risotto wygrywa z każdym sosem i pierogami

Składniki:

  • ok. 200-300 g świeżych, leśnych grzybów,
  • 400 g ryżu do risotto (najlepiej arborio, jeśli nie masz, użyj innego, krótkoziarnistego),
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub grzybowego (polecam wywar z grzybów gotowanych wcześniej do marynaty lub wywar z moczenia suszonych grzybów - ten jednak warto rozcieńczyć),
  • dwie duże łyżki masła,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • ok. 150 g startego parmezanu,
  • 2 gałązki świeżego tymianku, 
  • sól i pieprz do smaku.

Kremowe risotto z grzybami - sposób wykonania:

  1. Będą potrzebne dwie patelnie, jedna duża. Możesz użyć także głębokiego rondla. Do mniejszej patelni włóż łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby, wymieszaj i duś, aż będą miękkie.
  2. Do duszących się grzybów dodaj ok. pół szklanki bulionu, zmniejsz moc palnika i dodaj przeciśnięty czosnek. Patelnię przykryj pokrywką i duś, aż grzyby puszczą śluz i powstanie sos.
  3. Na kolejnej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy. Następnie dodaj ryż i smaż całość, aż ziarenka staną się przezroczyste. Następnie stopniowo dolewaj wino i poczekaj, aż odparuje. Ryż powinien chłonąć płyn na bieżąco.
  4. Następnie dolewaj po chochelce bulion, za każdym razem mieszając ryż i czekając, aż wchłonie cały płyn. Gdy ryż już będzie al dente, dodaj grzyby z cebulą, tymianek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Grzybowy sos powinien otulić ziarenka ryżu. Kiedy całość się połączy, dodaj parmezan, ponownie wymieszaj i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut.

Kiedy zaserwujesz takie risotto bliskim, każdy najpierw zapyta, z jakiej restauracji zostało to zamówione. To świetny pomysł na to, by porozpieszczać rodzinę i udowodnić, że grzyby to nie tylko sos i zupa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.