Do zupy porowej dodałam dwa nietypowe dodatki. Jeden was zszokuje, ale działa cuda ze smakiem

Zupa porowa to jedna z najłatwiejszych i najszybszych zup. Jednak to, że jest łatwa, wcale nie musi świadczyć o tym, że jest banalna w smaku, a na pewno nie z tym przepisem. Ostatnio gotowałam zupę porową i postanowiłam zaszaleć. Otworzyłam lodówkę i zobaczyłam otwarty ser i pewną puszkę. W mojej głowie zrodził się nowy przepis i muszę przyznać, że zupa wyszła obłędna.

Zupa porowa to taki obiadowy klasyczek na szybko. Bierze się por, podsmaża się go z ziemniakami, zalewa bulionem i blenduje. Zupa smaczna, ale bez rewelacji. Rewelacyjnego smaku dodały jej dwa składniki, które w pierwszej chwili nie wydają się ani trochę pasować do dania. Mówię tu o wyrazistym kozim serze i o jasnym pszenicznym piwie. Te dodatki nadały zupie takiego aromatu, że przez chwilę chciałam otworzyć własną restaurację.

Zobacz wideo Zobacz przepis na zupę krem z piwa i sera

Zupa z pora. Od teraz zawsze będę dodawać dwa składniki

  • 4 średnie pory (białe części)
  • 4 ziemniaki, najlepiej mączyste,
  • 200 g koziego sera,
  • ok. pół szklanki jasnego piwa,
  • masło,
  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupa porowa z kozim serem i piwem - sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj posiekane pory obraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż, aż pory się zeszklą. Następnie dodaj piwo i podsmażaj, aż alkohol odparuje.
  2. Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Dodaj także pokrojony ser i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Do zupy wlej śmietankę, następnie dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Do zupy z pora możesz dodać także 2 ząbki czosnku oraz na koniec szczyptę płatków chili. Wiem, że nie każdy przepada za kozim serem, ponieważ ma dość specyficzny smak i aromat. Jeśli ci przeszkadza, możesz ser kozi zastąpić serem feta lub gorgonzolą. Najważniejsze  w gotowaniu jest próbowanie nowych smaków i dobra zabawa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.