Jeśli chodzi o domowe przetwory, prym wiodą najróżniejsze ogórki, cukinia, grzybki i owoce. Niewiele osób jednak zabiera się za przetwory z cebuli, a wielka szkoda. Piklowana cebula to idealny dodatek do wielu dań, świetnie uzupełni smak domowych burgerów, sosów mięsnych oraz kanapek i sałatek. Przepis na marynowaną cebule jest bardzo łatwy, a jednym z ważnych składników jest miód. Zdziwisz się, że to tak dobre połączenie.
Zobacz wideo Zobacz jak należy pasteryzować przetwory
Marynowana cebula. Zrób, a będziesz dodawać do wszystkiego
Składniki:
- 3 większe czerwone cebule,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 szklanki octu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 płaska łyżka soli,
- 3 listki laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- opcjonalnie: kilka goździków.
Marynowana cebula - sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Przed krojeniem możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalnika - to nieco ułatwi ci zadanie.
- Przygotuj słoik (taki, który pomieści cebulę i zalewę). Na dno słoika wsyp gorczycę i dodaj cebulę.
- Wodę z octem, miodem, solą i przyprawami zagotuj i gorącą zalewą zalej cebulę w słoiku.
- Słoik z cebulą szczelnie zakręć i włóż do garnka. Następnie zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 15-20 minut.
Kiedy słoiki ostygną, przenieś je w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. W podobny sposób możesz przygotować także białą cebulę lub cebulę cukrową. Jeśli jednak chcesz użyć delikatniejszej szalotki, pasteryzuj ją nieco krócej - nie dłużej niż 10 minut.