Nie ogórki i nie grzybki. Marynowana cebula jest najlepsza, ale pamiętaj o słodkim dodatku

W sezonie na potęgę marynujemy ogórki, cukinię i jak sezon dopisze, także grzybki. Marynowaną cebulę można robić cały rok, a przepis jest bardzo prosty. To idealny dodatek do mięs, kanapek i sałatek, ale ważny jest słodki dodatek.

Jeśli chodzi o domowe przetwory, prym wiodą najróżniejsze ogórki, cukinia, grzybki i owoce. Niewiele osób jednak zabiera się za przetwory z cebuli, a wielka szkoda. Piklowana cebula to idealny dodatek do wielu dań, świetnie uzupełni smak domowych burgerów, sosów mięsnych oraz kanapek i sałatek. Przepis na marynowaną cebule jest bardzo łatwy, a jednym z ważnych składników jest miód. Zdziwisz się, że to tak dobre połączenie. 

Zobacz wideo Zobacz jak należy pasteryzować przetwory

Marynowana cebula. Zrób, a będziesz dodawać do wszystkiego

Składniki:

  • 3 większe czerwone cebule,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie: kilka goździków.

Marynowana cebula - sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Przed krojeniem możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalnika - to nieco ułatwi ci zadanie.
  2. Przygotuj słoik (taki, który pomieści cebulę i zalewę). Na dno słoika wsyp gorczycę i dodaj cebulę.
  3. Wodę z octem, miodem, solą i przyprawami zagotuj i gorącą zalewą zalej cebulę w słoiku.
  4. Słoik z cebulą szczelnie zakręć i włóż do garnka. Następnie zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 15-20 minut.

Kiedy słoiki ostygną, przenieś je w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. W podobny sposób możesz przygotować także białą cebulę lub cebulę cukrową. Jeśli jednak chcesz użyć delikatniejszej szalotki, pasteryzuj ją nieco krócej - nie dłużej niż 10 minut. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.