-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie musisz iść na miasto, żeby zjeść pyszny fast food. Zrobisz go lepiej i zdrowiej w domu
Nie musisz iść na miasto, żeby zjeść pyszny fast food. Zrobisz go lepiej i zdrowiej w domu
Każdy z nas czasami ma ochotę zjeść coś pysznego, acz może nie do końca zdrowego. Fast foody mają to do siebie, że uzależniają - ich zjedzenie powoduje wystrzał hormonów szczęścia i aktywuje w mózgu ośrodek nagrody. Możemy zapewnić sobie tę przyjemność w domu, robiąc samodzielnie coś dużo lepszego i zdrowszego, niż kebab lub gyros z budki na dworcu.
Kapsalon to bardzo popularny Niderlandach fast food. Przypomina to zapiekany gyros lub kebab, obowiązkowo z frytkami, warzywami oraz sosami i hojnie posypany serem. Oczywiście coś podobnego możesz zamówić w wielu miejscach oferujących szybkie posiłki na wynos (i nie tylko), ale żeby mieć pewność, co jemy, warto przyrządzić kapsalon samodzielnie. Gwarantuję, że będzie dużo lepszy od tego z baru szybkiej obsługi, a rodzina będzie wniebowzięta.
Zobacz wideo Poszliśmy na najpopularniejszy kebab w Warszawie. Zobacz, czy nam się podobało
Nie idź na miasto. W domu zrobisz najlepszy fast food
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka,
- 2 garście mrożonych frytek lub ok. 500 g ziemniaków,
- przyprawa gyros, sól, pieprz,
- sałata lodowa, świeży ogórek, 2 pomidory, czerwona cebula,
- ser, może być mozzarella, cheddar lub gouda,
- sos: majonez, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól, posiekany koperek,
- opcjonalnie trochę pikantnego ketchupu lub sosu Sriracha.
Domowy kapsalon - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki (chyba że używasz mrożonych frytek). Następnie usmaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Możesz także upiec je w piekarniku.
- Mięso pokrój w kostkę. Następnie dodaj do niego sól i przyprawę gyros i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż, aż kawałki mięsa się zarumienią.
- Przygotuj foremki aluminiowe lub "keksówki". Włóż do nich mięso i frytki. Na wierzchu połóż starty żółty ser. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż ser się roztopi.
- Sałatę poszarp lub pokrój, ogórka pokrój w plastry, pomidora także, a cebulę pokrój w piórka. Całość wymieszaj z drobiną soli i łyżką oleju.
- Przygotuj sos. Do miseczki włóż czubatą łyżkę majonezu, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek i drobno posiekany koperek. Dopraw do smaku przyprawami. Na podpieczonym mięsie z frytkami połóż sałatkę i całość polej sosem.