Kluski leniwe to nie tylko ulubiona potrawa najmłodszych, ale także świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Przepis jest banalny, ale tak samo łatwo go zepsuć. Wystarczy, że kupisz nieodpowiedni twaróg. Z tłustego twarogu kluchy wyjdą rzadkie i najpewniej się rozgotują. Z kolei, jeśli użyjesz chudego - będą twarde i nieapetyczne. Zatem jaki ser wybrać? Oczywiście półtłusty - wybór jest tylko jeden. Oczywiście wybierz twaróg w kostce, ten mielony z wiaderka też średnio się sprawdzi.
Zobacz wideo Zobacz dwa przepisy na kluski leniwe. Który wybierasz?
Kluski leniwe. Z tym twarogiem wyjdą jak babcine
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli lub cukru,
- do podania - małso z bułką tartą, śmietana z owocami lub w wersji wytrawnej dowolny sos.
Kluski leniwe jak u babci - sposób wykonania:
- Biały dokładnie rozgnieć tłuczkiem albo widelcem. Przełóż do miski.
- Do twarogu dodaj przesianą mąkę, jajka oraz roztopione masło. Całość wyrób na gładkie, zwarte ciasto.
- Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na części. Z każdej z nich uformuj rulon i nożem wycinaj kluseczki kształtem podobne do kopytek. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt luźna, dodaj odrobinę mąki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucaj na wrzątek i szybko mieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 2 minut.
Kluski leniwe są szybkie i pyszne bez względu na to, czy podasz je na słodko z odrobiną masełka i cynamonu, z bułką tartą, czy może w wersji wytrawnej z sosem mięsnym lub grzybowym. To solidna dawka białka, więc taki obiad natychmiastowo doda ci energii praz werwy. Nic, tylko zajadać.