Tosty francuskie robiły nam babcie z czerstwego pieczywa. Biały napój dodawał smaku

Tosty francuskie to bez wątpienia nasz ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wszyscy jednak pewnie znamy je pod inną nazwą. Chleb w jajku albo jajochlebki robi się błyskawicznie zanurzając kromki pieczywa w rozmąconym jajku. Ja jednak polecam dodać coś jeszcze.

Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się tostami francuskimi, które nasze babcie lub mamy robiły na śniadanie albo kolację? Jeśli zostało trochę czerstwego pieczywa, nie było się nad czym zastanawiać, tylko brało się jajka i patelnię i w kilka chwil prosta, acz pyszna uczta gotowa. Do rozmąconych jajek polecam jednak dodać trochę maślanki - nie zapomnisz o tym smaku i od tej pory będziesz robić chleb w jaku tylko tak. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na gofry z cukinii

Tosty francuskie vel chleb w jajku. Dodaj biały składnik, a będą lepsze

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki maślanki naturalnej,
  • kilka kromek czerstwego pieczywa,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie trochę słodkiej papryki,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miseczki i dodaj sól, trochę pieprzu i maślankę. Następnie roztrzep jajka widelcem lub mikserem.
  2. Chleb pokrój na kromki i każdą z nich zanurz w jajku. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub masło.
  3. Kromki zanurzone w jajku kładź na rozgrzaną patelnię i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż jajko się zetnie, a kromki staną się złote i chrupiące.

Tak przygotowane tosty francuskie podawaj z czym chcesz - z wędliną, roztopionym serem lub klasycznie - z ketchupem lub pomidorem. Możesz między dwie kromki włożyć plaster szynki i sera i dopiero zanurzyć w jajku i usmazyć - pycha to mało powiedziane. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.