Jak zmiękczyć twarde awokado? Owiń i wrzuć. 20 minut i będzie miękkie jak masło

Jak zmiękczyć twarde awokado i sprawić, że szybciej dojrzeje? Wcale nie musisz rezygnować z zakupu, jeśli trafiasz tylko na niegotowe do spożycia owoce. Wystarczy jeden trik, a będziesz mógł zajadać się nim tego samego dnia.

Awokado to pyszny i zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety. Ma jednak jedną wadę, a mianowicie niekiedy łatwo przegapić moment, w którym dojrzewa i jest wręcz idealne do zjedzenia. Zakupione w sklepie często potrzebuje dłuższej chwili, by stało się odpowiednio miękkie. Jak przyspieszyć ten proces?

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Po czym poznać, że awokado jest dojrzałe? Na to zwróć uwagę

Kupując awokado w sklepie, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które zwiększą szansę, że trafimy na dojrzały owoc od razu nadający się do spożycia. Przede wszystkim owoc powinien być lekko miękki, ale wciąż sprężysty. Oczywiście nie chodzi o to, by teraz w każdy wbijać palce i sprawdzać, czy będzie dobry, a jedynie delikatnie dotknąć. W przypadku twardego awokado możesz być pewien, że przyjdzie ci jeszcze poczekać na kosztowanie. Oprócz tego istotny jest również kolor. W zależności od odmiany powinna być soczyście zielona lub ciemnofioletowa wpadająca w brąz.

PORADA! Choć w sklepach awokado sprzedawane jest bez szypułki, przyjrzyj się miejscu, skąd wyrastała. Jeśli będzie zielone, owoc wciąż nie jest dojrzały. W przypadku gotowego do spożycia owocu powinna być lekko żółta.

Jak zmiękczyć twarde awokado i sprawić, że szybciej dojrzeje?
Jak zmiękczyć twarde awokado i sprawić, że szybciej dojrzeje? Jak zmiękczyć twarde awokado i sprawić, że szybciej dojrzeje? Fot. Archiwum prywatne

Jak szybko doprowadzić awokado do dojrzałości? Owiń i wrzuć

Czasami zdarza się, że nawet uzbrojeni w wiedze jak wybrać dojrzałe awokado, do wyboru w sklepie mamy tylko twarde egzemplarze, które potrzebują jeszcze trochę czasu. Wciąż warto je kupić, gdyż istnieją proste sposoby na to, aby szybciej nadawały się do spożycia. Jeśli chcesz uczynić z awokado dodatek do potrawy, wystarczy, że owiniesz je folią aluminiową i wrzucisz do rozgrzanego do 90-100 stopni piekarnika. Trzymaj ok. 15-20 minut (w przypadku wyjątkowo twardego odpowiednio dłużej), wyjmij i poczekaj, aż ostygnie, a będzie miękkie i gotowe do spożycia. Ale dlaczego w takiej formie nadaje się jedynie jako dodatek? Temperatura może nieznacznie zmienić jego smak, co warto mieć na uwadze, używając tej metody.

Jak zmiękczyć twarde awokado? Wypróbuj tych metod kiedy masz więcej czasu

Jeśli nie potrzebujesz dojrzałego awokado tego samego dnia, ale nie chcesz czekać w nieskończoność, możesz skorzystać z mniej inwazyjnych i nieco dłuższych sposobów. Awokado owiń w gazetę i odstaw w ciepłe miejsce, a znacznie szybciej stanie się miękkie. Drugim trikiem jest przechowywanie go z owocami wydzielającymi etylen, czyli np. jabłkiem. Gaz sprawi, że do 2 dni będzie gotowe do zjedzenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: