Kotlety ziemniaczane, które smakują jak z dobrej restauracji. Należy im się złoty medal
Link został skopiowany
Kotlety z resztek, które smakują jak z dobrej restauracji. Należy im się złoty medal
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Ziemniaki z wczorajszego obiadu wcale nie muszą lądować w śmietniku ani zamieniać się po raz kolejny w kluski. Ten przepis wykorzystuje je w sprytny sposób - powstają z nich kotlety, które zachwycają chrupiącą panierką i kremowym wnętrzem. Klucz tkwi w prostym, ale zaskakującym dodatku. Sprawdź, co zmienia te kotlety w coś naprawdę wyjątkowego.
Fot. Shutterstock, AntAlexStudio
REKLAMA
REKLAMA
Ziemniaki z poprzedniego dnia to kulinarne złoto. Wystarczy dobry pomysł, by zamienić je w coś pysznego. W naszym przepisie są bazą dla kotletów, ale towarzyszą im nietypowe dodatki. Są to zmielone orzechy włoskie lub migdały. Nie może się też obejść bez pieczarek i świeżej mięty. Takie kotlety ziemniaczane zasługują na kulinarnego Oscara.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na nietypowe kotlety. Zdziwisz się, z czego są
Kotlety lepsze od mielonych. Weź wczorajsze ziemniaki i kilka dodatków
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
1 duże jajko,
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
kilka listków świeżej mięty,
sól i pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze gałkę muszkatołową i tymianek),
500 g pieczarek,
1 cebula,
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
4 łyżki parmezanu,
tłuszcz do smażenia.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i miętą - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego - to świetnie podkręci smak. Następnie ostudź i zmiel w maszynce lub roztłucz na puree. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Następnie zeszklij na tłuszczu (najlepiej na maśle) razem z cebulą. Posól je dopiero wtedy, kiedy odparuje z nich nadmiar wody.
Farsz lekko ostudź i dopraw w razie potrzeby pieprzem. Następnie dodaj posiekaną miętę.
Przygotuj ciasto na kotlety. Mąkę połącz z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i zagnieć. Następnie podziel ciasto na równe części.
Każdą z części uformuj w dłoniach jak na mielone. Następnie spłaszcz i dodaj farsz. Ponownie uformuj tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
Kotlety panieruj w mieszance orzechów i sera. Pamiętaj, żeby je dokładnie uklepać, żeby panierka nie odpadała podczas smażenia. Żeby była bardziej kleista, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Powinno być go dość sporo, ale nie na tyle, żeby w połowie przykrywał kotlety. Smaż je na rumiany kolor na średniej mocy palnika.