Weź wczorajsze ziemniaki, pieczarki i zielony dodatek. Te kotlety zasługują na Oscara wśród obiadów

Jak można nie kochać kotletów? No nie da się, po prostu się nie da. Zajadamy się schabowymi, mielonymi, drobiowymi i warzywnymi. Jednak istnieją jeszcze jedne kotlety, które moim zdaniem biją na głowę wszystko inne. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie kulaj klusek, zrób najlepsze kotlety z niespodzianką.

Ziemniaki to warzywa niekończącego się potencjału kulinarnego. Można wyczarować z nich naprawdę pyszne rzeczy, z wczorajszych ziemniaków także. Nie muszą to być kluski śląskie, kopytka ani placki. Dziś mamy przepis na wyśmienite kotlety ziemniaczane z pieczarkami i jednym nieoczywistym składnikiem. Pewnie nikt nie pomyśli, że mięta świetnie współgra z ziemniakami i pieczarkami, a jednak. Spróbujesz raz tych kotletów i specjalnie zaczniesz gotować więcej ziemniaków do obiadu.

Zobacz wideo Zobacz przepis na nietypowe kotlety. Zdziwisz się, z czego są

Kotlety lepsze od mielonych. Weź wczorajsze ziemniaki i kilka dodatków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1 duże jajko,
  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól i pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze gałkę muszkatołową i tymianek)
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • tłuszcz do smażenia.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i miętą - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego - to świetnie podkręci smak. Następnie ostudź i zmiel w maszynce lub roztłucz na puree. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
  2. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Następnie zeszklij na tłuszczu (najlepiej na maśle) razem z cebulą. Posól je dopiero wtedy, kiedy odparuje z nich nadmiar wody.
  3. Farsz lekko ostudź i dopraw w razie potrzeby pieprzem. Następnie dodaj posiekaną miętę.
  4. Przygotuj ciasto na kotlety. Mąkę połącz z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i zagnieć. Następnie podziel ciasto na równe części.
  5. Każdą z części "ukulaj" w dłoniach tak, jak robisz to podczas wykonywania mielonych. Następnie spłaszcz i dodaj farsz. Ponownie ukulaj tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
  6. Kotlety panieruj w mieszance orzechów i sera. Pamiętaj, żeby je dokładnie uklepać, żeby panierka nie odpadała podczas smażenia. Żeby była bardziej kleista, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
  7. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Powinno być go dość sporo, ale nie na tyle, żeby w połowie przykrywał kotlety. Smaż je na rumiany kolor na średniej mocy palnika.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.