-
Haps
-
Jak przygotować
- Weź wczorajsze ziemniaki, pieczarki i zielony dodatek. Te kotlety zasługują na Oscara wśród obiadów
Weź wczorajsze ziemniaki, pieczarki i zielony dodatek. Te kotlety zasługują na Oscara wśród obiadów
Jak można nie kochać kotletów? No nie da się, po prostu się nie da. Zajadamy się schabowymi, mielonymi, drobiowymi i warzywnymi. Jednak istnieją jeszcze jedne kotlety, które moim zdaniem biją na głowę wszystko inne. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie kulaj klusek, zrób najlepsze kotlety z niespodzianką.
Ziemniaki to warzywa niekończącego się potencjału kulinarnego. Można wyczarować z nich naprawdę pyszne rzeczy, z wczorajszych ziemniaków także. Nie muszą to być kluski śląskie, kopytka ani placki. Dziś mamy przepis na wyśmienite kotlety ziemniaczane z pieczarkami i jednym nieoczywistym składnikiem. Pewnie nikt nie pomyśli, że mięta świetnie współgra z ziemniakami i pieczarkami, a jednak. Spróbujesz raz tych kotletów i specjalnie zaczniesz gotować więcej ziemniaków do obiadu.
Zobacz wideo Zobacz przepis na nietypowe kotlety. Zdziwisz się, z czego są
Kotlety lepsze od mielonych. Weź wczorajsze ziemniaki i kilka dodatków
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
- 1 duże jajko,
- ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
- kilka listków świeżej mięty,
- sól i pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze gałkę muszkatołową i tymianek)
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
- 4 łyżki parmezanu,
- tłuszcz do smażenia.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i miętą - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego - to świetnie podkręci smak. Następnie ostudź i zmiel w maszynce lub roztłucz na puree. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Następnie zeszklij na tłuszczu (najlepiej na maśle) razem z cebulą. Posól je dopiero wtedy, kiedy odparuje z nich nadmiar wody.
- Farsz lekko ostudź i dopraw w razie potrzeby pieprzem. Następnie dodaj posiekaną miętę.
- Przygotuj ciasto na kotlety. Mąkę połącz z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i zagnieć. Następnie podziel ciasto na równe części.
- Każdą z części "ukulaj" w dłoniach tak, jak robisz to podczas wykonywania mielonych. Następnie spłaszcz i dodaj farsz. Ponownie ukulaj tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
- Kotlety panieruj w mieszance orzechów i sera. Pamiętaj, żeby je dokładnie uklepać, żeby panierka nie odpadała podczas smażenia. Żeby była bardziej kleista, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Powinno być go dość sporo, ale nie na tyle, żeby w połowie przykrywał kotlety. Smaż je na rumiany kolor na średniej mocy palnika.