Te kotlety z cukinii są obłędne. Składniki pewnie masz w kuchni. "Moja żona oszalała, gdy spróbowała"

Nie ukrywam, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W końcu jest nie tylko smaczne, tanie i wyjątkowo uniwersalne, lecz także niezwykle zdrowe. Dlatego kiedy natrafiłam na poniższy przepis, jeszcze tego samego dnia wykorzystałam go w mojej kuchni. I nie pożałowałam, bo kotlety wyszły naprawdę przepysznie.

Sezon na cukinię kończy się wraz z nadejściem pierwszych przymrozków. Warto więc korzystać, póki jeszcze trwa, bo możliwości wykorzystania jej w kuchni jest naprawdę wiele. Ja kilka dni temu dostałam kolejną porcję tych dorodnych warzyw z ogródka mojego taty. Znudziły mi się zupy, leczo i placki, a przetworów na zimę mam już pod dostatkiem. Nadszedł więc czas na kolejne kulinarne eksperymenty - tym razem na kotlety z cukinii. 

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Co można zrobić z cukinii na obiad? Te kotlety to prawdziwy hit

Na poniższy przepis natknęłam się na profilu Łukasza znanego w mediach społecznościowych pod pseudonimem "Mucio Trabacho". Jego propozycja od razu przypadła mi do gustu, bo kotlety nie są smażone na oleju, a pieczone w piekarniku. Jest to zatem zdrowsza, roślinna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. - Musicie ich spróbować - przekonuje autor. Ja już mogę potwierdzić, że naprawdę warto. 

Moja żona jak zawsze oszalała, kiedy pierwszy raz tych przepysznych kotletów spróbowała. A tak naprawdę powiedziała: Nasiałeś cukinii w ogródku, to teraz wymyślaj, co z niej zrobić

- słyszymy na nagraniu Łukasza. 

 

Kotlety z cukinii i papryki. Wrzuć do piekarnika i ciesz się pysznym rarytasem

Kotlety z cukinii to świetna propozycja zarówno na obiad i kolację, jak i szybką przekąskę. Dla mnie to strzał w dziesiątkę, bo w mojej kuchni nie brakuje potrzebnych składników. Od czego zacząć i co będzie nam potrzebne? 

Składniki:

  • kg cukinii,
  • 3 papryki (można zamienić ją też marchewką),
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 5 łyżek bułki tartej (dodatkowo 150 gram do obtoczenia),
  • łyżka soli,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do miski z cukinią. Wsypujemy łyżkę soli, mieszamy, a następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z warzyw nadmiar wody. 
  3. W kolejnym kroku dodajemy jajka, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą oraz pieprz. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. 
  4. Teraz formujemy kotlety na kształt mielonych i obtaczamy je w bułce tartej. 
  5. Układamy rarytasy na papierze posmarowanym olejem. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut. Smacznego! 
Więcej o: